Cum arată răsăritul de soare pe o exoplanetă aflată la „doi paşi lumină” de Pământ

gliese_876d
Planeta Gliese 876d are de câteva ori masa Pământului şi îşi orbitează steaua la o distanţă foarte mică, chiar mai mică decât cea dintre Mercur şi Soare.

Astronomii NASA, cu sprijinul graficienilor, au ajuns la concluzia că aşa ar arăta un răsărit de Soare pe planeta Gliese 876d.

Forţele gravitaţionale puternice şi încălzirea internă a planetei fac ca Gliese să înregistreze o intensă activitate vulcanică.

Gliese 876d este o planetă extrasolară, numită şi exoplanetă (nu face parte din sistemul nostru solar), aflată la circa 15 ani lumină de noi, în constelaţia Aquarius (Vărsător).

Steaua-mamă a planetei, Gliese 876, este orbitată, spun cercetătorii NASA, de 4 planete. Deşi este destul de aproape de Pământ, steaua nu poate fi observată cu ochiul liber pe cerul nopţii. Asta deoarece este o stea mică şi slab strălucitoare. Poate fi observată însă cu ajutorul unui telescop.

Având în vedere uriaşele distanţe dintre constelaţii şi galaxii, distanţa de 15 ani lumină este considerată de astronomi drept una foarte mică.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

gliese_876_d_planeta

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.