Cum arată plămânii după doar o lună de fumat

FOTO: Captură Youtube/Public Health England
FOTO: Captură Youtube/Public Health England

O echipă de cercetători de la Public Health England, institutul care se ocupă de sănătatea publică în Marea Britanie, a făcut un experiment cu privire la efectele pe care le are fumatul asupra plămânilor. Au fost luate în calcul atât țigările electronice, cât și cele clasice.

Potrivit The Guardian, autoritățile din Regatul Unit au început o campanie prin care încearcă să-i convingă pe britanici să se lase de fumat sau măcar să înlocuiască țigările clasice cu cele electronice, care, chiar dacă nu sunt 100% sigure pentru sănătate, sunt cu peste 90% mai puțin nocive pentru plămâni.

Pentru experimentul lor, cercetătorii au luat trei clopote de sticlă în care au închis ermetic zeci de bulgărași de bumbac. Fiecare clopot de sticlă a avut un dispozitiv care era capabil să aspire aerul, fumul sau aburul de țigară exact ca un om.

Imaginile sunt îngrijorătoare pentru cei care fumează țigări clasice. Iată experimentul britanicilor:

Nici țigările electronice nu sunt 100% sigure. O cercetare publicată în European Respiratory Journal arată că vaporii care provin de la țigările electronice ar putea favoriza aderarea bacteriilor responsabile de apariția pneumoniei de celule din membrana ce căptușește căile respiratorii.

Studiul, bazat pe experimente efectuate pe celule, şoareci şi subiecţi umani, a concluzionat că vaporii rezultaţi în urma utilizării ţigărilor electronice sporesc susceptibilitatea de infecţii cu pneumococ.

„Pneumococul este o bacterie care se poate afla în căile noastre respiratorii fără a produce o boală. Însă, în unele cazuri, poate invada celulele ce căptuşesc căile respiratorii provocând pneumonie sau septicemie”, a explicat Jonathan Grigg, profesor de medicină în cadrul Queen Mary University din Londra, unul dintre conducătorii studiului.

Cercetătorul a mai spus și că aceste rezultate arată faptul că „vapatul” duce la o vulnerabilizare a căilor respiratorii față de bacteriile care aderă la celulele din căptușeala căilor respiratorii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.