Cercetătorii au reconstruit chipul unei adolescente de acum 9.000 de ani

dawn adolescentă 9000 de ani grecia
Foto: Captură YouTube

Oamenii de știință au reconstruit chipul unei adolescente care a trăit în urmă cu 9.000 de ani pe teritoriul Greciei de astăzi, relatează Reuters.

Cercetătorii au vrut să afle cum arătau oamenii care au trăit în Mezolitic, adică pe la 7.000 î. Hr. Pe baza analizei oaselor și a dinților, se crede că Dawn, așa cum este numită adolescenta, avea în jur de 15-18 ani când a murit.

Adolesenta are o mandibulă puternică și proeminentă, despre care se crede că s-a dezvoltat în acest fel deoarece oamenii de atunci mestecau piei de animale pentru a le înmuia și a le transforma astfel în veșminte.

Întrebat la conferința de presă de ce Dawn are o expresie mânioasă, profesorul de ortodonție Manolis Papagrrikorakis, cel care a făcut reconstrucția din silicon a lui feței lui Dawn, a răspuns că era imposibil ca tânăra să nu fie supărată din moment ce trăia într-o astfel de epocă.

Cercetătorii mai cred că e posibil ca adolescenta de acum 9.000 de ani să fi fost anemică și să fi suferit de scorbut. De asemenea, există indicii că ar fi avut probleme la șold și la încheieturi, ceea ce ar fi împiedicat-o să se deplaseze normal, contribuind la moartea ei prematură.

Dawn a fost descoperită într-o peșteră în anul 1993 și a fost numită Avgi („dawn” în limba engleză, „zori” în română), deoarece a trăit într-o perioadă considerată zorii civilizației.

Peștera în care a fost descoperită Dawn a fost locuită încă de acum 100.000 de ani. Aici au fost descoperite unelte din Paleolitic, Mezolitic și Neolitic, precum și ceramică din Neolitic.

Dawn este expusă acum în Muzeul Acropolei din Atena, Grecia.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte articole de știință, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.