Cum arată Guvernul Ludovic Orban pe hârtie

Foto: Ludovic Orban / Facebook

Cu toate că nu și-a asumat public niciun nume de viitor ministru, Ludovic Orban ar putea conduce un cabinet cu oameni din linia a doua a PNL, dar și cu specialiști din afara partidului.

Nominalizat pentru misiunea de a forma un nou Guvern, după ce Parlamentul a dat jos cabinetul condus de Viorica Dăncilă prin moțiune de cenzură, Ludovic Orban are multe alegeri dificile de făcut în următoarele zile.

Săptămâna viitoare, acesta trebuie să vină în fața Parlamentului cu propunerile pentru fiecare minister. Zvonurile despre favoriți pentru anumite fotolii ministeriale n-au întârziat să apară.

Noul Guvern, unul de tranziție, nu va avea prea mulți lideri de seamă ai liberarilor, iar unele poziții vor fi ocupate de ”outsideri”.

Guvernul Orban va avea doar 16 ministere

La Externe, de exemplu, ar putea fi adus Bogdan Aurescu, în prezent consilier prezidențial, iar la Apărare favorit este Nicoale Ciucă, șeful statului major al armatei. La Justiție se vehiculează numele deputatului Ioan Cupșa, iar la Finanțe cel al lui Florin Cîțu, un aprig contestatar al celui mai recent ministru de profil: Eugen Teodorovici.

Raluca Turcan sau Monica Anisie ar putea prelua Educația, Marcel Vela ar putea fi nominalizat la Interne, iar la Transporturi postul îi va reveni lui Lucian Bode.

Ion Ștefan este favorit la Economie, în timp ce importantul minister al Dezvoltării Regionale ar putea ajunge pe mâinile lui Robert Sighiartău.

Ludovic Orban vrea ca Guvernul pe care îl va conduce să aibă cel mult 16 ministere, multe dintre cele din actuala structură urmând a fi comasate.