Cum arată Drumul Apusenilor, noua șosea superbă ce străbate Munții Carpați

drumul apusenilor
Foto: Captură video Digi 24

Drumul Apusenilor, cu un traseu lung de 25 de kilometri, a fost modernizat cu ajutorul fondurilor europene, iar acum îi poartă pe turiști de-a lungul unor peisaje superbe.

Drumul Apusenilor a fost finalizat la data de 15 decembrie 2022. Mai exact, au fost modernizate drumurile județene DJ 764B și DJ 108K, traseu cunoscut sub numele de „Drumul Apusenilor”.

Potrivit Consiliului Județean Cluj, lucrările au durat 2 ani de zile.

În afară de modernizarea structurii rutiere a celor 25 de km de drum județean, au fost realizate și alte obiective: modernizarea a 80 de podețe și 7 poduri (inclusiv podul peste râul Crișul Repede, care a fost construit de la zero), 280 de accese la proprietățile situate pe traseu, peste 9,5 km de trotuare, 7 stații de autobuz, 5 zone de parking auto și au fost amenajate peste 50 de intersecții cu drumurile laterale.

De asemenea, în vederea creșterii siguranței rutiere, au fost montați parapeți metalici pe 10,6 km, au fost construiți 7,2 km de ziduri de sprijin și a fost realizat întregul sistem de semnalizare și marcaj auto.

Traseul județean de importanță turistică, în lungime totală de peste 25 de km, începe de la intrarea în localitatea Valea Drăganului (intersecția cu DN1), continuă până în proximitatea Barajului Drăgan-Floroiu și ajunge până la limita administrativă cu județul Bihor.

Lucrările au vizat întreaga structură a carosabilului, începând de la fundație și până la așternerea covorului asfaltic în două straturi, binder şi uzură.

Lucrările de modernizare a „Drumului Apusenilor”, în valoare totală de 132.000.000 de lei (26,7 milioane de euro), sunt parte a proiectului european ce urmărește conectarea localităților din județele Cluj şi Bihor la Rețeaua de transport TEN-T.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.