Cum arată bugetul Capitalei în 2020: Salariile bat investițiile!

Gabriela Firea FOTO: Pagina personală de Facebook
Gabriela Firea FOTO: Pagina personală de Facebook

În an electoral, Gabriela Firea a propus o împărțire cel puțin controversată a bugetului de aproximativ 10 miliarde de lei, dintre care puțin peste 7 vor fi alocate cheltuielilor.

Din acestea, două miliarde se duc pe salarii, iar încă trei merg către companiile municipale, dar și pentru subvențiile pentru încălzire și transport.

În ceea ce privește investițiile, proiectul afișat pe site-ul Primăriei Generale a Municipiului București prevede cheltuieli estimate la două miliarde de lei.

Gabriela Firea pare să fi închis robinetul către Catedrala Neamului, care nu primește niciun ban, însă alocă totuși 10 milioane de lei către alte biserici ale Capitalei. Pentru statui sunt alocate 12 milioane.

Bugetul prevede și 173 de milioane de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, iar de 42 de milioane de lei se vor face piste pentru biciclete.

Buget 2020 Primăria Municipiului București

Se investesc 12 milioane de lei și în Sala Polivalentă și în Patinoarul ”Mihai Flamaropol”, în timp ce marile proiecte de infrastructură sunt Pasajul Ciurel și legătura cu A1 (162 de milioane de lei), parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon, cât și pasajul pietonal de la Eroii Revoluției (4,3 milioane de lei) și refacerea liniei de tramvai de pe Bulevardul Aerogării.

Pasajul de la Doamna Ghica va primi 75 de milioane de lei, Prelungirea Ghencea-Domnești – 50 de milioane, iar lărgirea străzii Fabrica de Glucoză – puțin peste 40.

Nicușor Dan: ”Venituri de doar 4,2 miliarde de lei”

Cu toate că este ”cald”, proiectul de buget a atras deja câteva critici. Cea mai interesantă vine de la Nicușor Dan, marele învins al precedentelor alegeri locale din București:

”Din păcate, nu ne putem aştepta de la Gabriela Firea la gesturi de responsabilitate, bugetul propus pentru 2020 fiind la fel de delirant ca precedentele. Solicit totuşi primarului Gabriela Firea, în temeiul Legii administraţiei publice locale, o dezbatere publică a Legii bugetului, astfel încât cetăţenii să poată să îşi expună punctul de vedere cu privire la bugetul propus”, a comunicat candidatul independent Nicuşor Dan.

Matematicianul candidat pentru funcția de primar mai spune că în ultimii ani, veniturile Primăriei Capitalei au fost sub 5 miliarde de lei, deficitul crescând de la an la an.

”De exemplu, ajutoarele sociale în numerar, celebrele vouchere, sunt de 341 milioane lei (423 milioane lei împreună cu logistica aferentă), adică 10% din bugetul real”, a mai calculat Nicuşor Dan.