Cum ar putea fi impozitate pensiile din toamnă

Simona Bucura Oprescu FOTO: gov.ro
Simona Bucura Oprescu FOTO: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că din toamnă se va modifica și plafonul de la care se impozitează pensiile. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că prioritate are recalcularea pensiilor după noua formulă, iar de impozitarea se va ocupa Ministerul Finanțelor.

„În momentul acesta prioritatea noastră este să facem recalcularea după noua formulă în care se ţine cont de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate şi de perioadele de contributivitate neasimilate. Dar în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor, această soluţie ţine nu doar de Ministerul Muncii, ţine şi de Ministerul Finanţelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării”, a afirmat ministrul Simona Bucura-Oprescu, fiind întrebată de jurnalişti despre modificarea pragului de 2.000 de lei pentru impozitarea pensiilor.

Aceasta a precizat că vor beneficia de creşteri semnificative ale pensiilor persoanele care „au stagii de cotizare mai lungi”, respectiv mai mari de 25 de ani. „Legea 363 din 2023 încurajează munca şi îi recompensează pe cei care au muncit mai mult, prin punctele de stabilitate. Este evident, cei care vor avea stagii de cotizare mai mici nu vor avea aceleaşi beneficii”, a adăugat ministrul Muncii.

Totodată, ea a fost întrebată dacă din septembrie vor mai exista în România pensii de 400-500 de lei.

„În acest moment în România nu există pensii de 400-500 de lei. În 2023 am avut pensia minimă, indemnizaţia minimă socială, de 1.125 de lei. În 2024, pensia minimă este de 1.281 de lei. Prin urmare, astăzi nu avem în România niciun pensionar, nicio persoană în sistemul de pensii care să aibă un cuantum mai mic de 1.281 de lei”, a mai răspuns ministrul Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei.

Ciolacu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă s-a făcut analiza cu privire la impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei şi dacă aceste pensii vor mai fi impozitate.

„La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei… Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus premierul Ciolacu.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.