Cum apare președintele turc Erdogan pe coperta revistei „Charlie Hebdo”

recep erdogan turcia
Sursa: Pagina de Facebook Recep Erdogan

Revista de satiră „Charlie Hebdo” din Franța a publicat pe Facebook coperta viitorului număr al publicației, creată în contextul conflictului dintre președintele turc Recep Erdogan și cel francez Emmanuel Macron.

Caricatura de pe copertă îl înfățisează pe Erdogan stâng tolănit într-un fotoliu, în timp ce ridică și se uită sub veșmântul unei femei musulmane. Textul asociat caricaturii este „În privat, Erdogan e foarte amuzant”.

Viitorul număr al revistei „Charlie Hebdo” va apărea în contextul în care președintele turc Recep Erdogan a făcut un apel la musulmani să boicoteze toate produsele importate din Franța din cauza declarațiilor recente ale președintelui francez. Deja în unele țări musulmane au avut loc proteste împotriva Franței, în cadrul cărora au fost expuse afișe și bannere critice la adresa lui Emmanuel Macron.

Disputa dintre Erdogan și Macron a început după ce președintele francez a spus că Islamul se află într-o „criză” la nivel mondial. El a făcut această remarcă la adresa Islamului în urma decapitării unui profesor într-o suburbie a Parisului. Samuel Paty a fost ucis de un musulman în vârstă de 18 ani deoarece în timpul orelor de curs de „libertate de expresie” le arătase elevilor săi celebrele caricaturi cu profetul Mohammed publicate în revista „Charlie Hebdo”.

Charlie Hebdo erdogan
Sursa: Pagina de Facebook Charlie Hebdo

În replică, într-o declarație făcută luni, 26 octombrie, președintele turc a declarat că, în Europa, islamofobia a atins niveluri comparabile cu modul în care erau tratați evreii înainte de Al Doilea Război Mondial.

„Islamofobia tot mai puternică din Occident s-a transformat într-un adevărat atac împotriva cărții noastre, a profetului nostru și a tot ceea ce considerăm sfânt”, a spus Erdogan în discurul televizat.

„Relocările, inchiziția și genocidul împotriva celor de alte religii nu sunt practici străine Europei. Crimele împotriva umanității comise față de evrei în urmă cu 80 de ani, acțiunile împotriva fraților noștri bosniaci la Srebrenița în urmă cu doar 25 de ani sunt încă în memoria noastră”, a mai afirmat el.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.