Cum alegi sistemul de iluminat din locuință

Foto: Unsplash

Alegerea iluminatului potrivit pentru diferitele camere din casă este foarte importantă pentru că acesta are un scop funcțional și reprezintă un element stilistic esențial în estetica fiecărei încăperi. Există câteva strategii pentru a avea cele mai bune soluții și cele mai potrivite surse de lumină artificială pentru fiecare cameră din casă.

 

Există trei tipuri de iluminat interior: ambiental, pentru activități și de accent. Fiecare cameră, indiferent de destinația ei, ar trebui să aibă cel puțin două tipuri diferite de surse de lumină artificială, iar într-o variantă ideală sau în funcție de activitățile desfășurate, chiar  trei. 

Iluminarea ambientală

Principala sursă de lumină artificială din casă este iluminarea ambientală. Sursele pot fi plasate în tavan, încastrate sau pot fi poziționate sub formă de aplice pe pereți. Lumina provenită de la aceste surse este generală, trebuie să lumineze toată încăperea și sunt, în egală măsură, funcționale și decorative. Tipul, modelul şi numărul de becuri pe care trebuie să-l aibă aceste pendule si lustre, care sunt fixate în tavan, depind de cât de mare este camera și de stilul acesteia. 

 

Mai trebuie spus că acestea sunt fixate de tavan cu un lanț sau cu un braț fix care, în mod ideal, trebuie să aibă între 15 și 30 de centimetri, în funcție de cât de înaltă este camera. Varianta plafonierelor, unele dintre ele foarte interesante ca design și model, este utilă pentru camerele mai joase, respectiv cu înălțimi de 240-260 de centimetri, unde lustrele nu sunt recomandate. 

Iluminarea pentru activități

Este genul de lumină artificială orientată către o zonă anume. De la lampadarul din spatele fotoliului până la veioza de pe biroul copilului, de la spoturile de deasupra blatului din bucătărie până la spoturile direcționate către chipul care se reflectă în oglinda de la baie, toate sunt surse de lumină funcțională. Aceste lumini nu sunt folosite niciodată pentru a lumina o cameră întreagă, ci doar o zonă mică a camerei.

 

Luminile de lucru sunt de toate formele și dimensiunile. Pot fi montate pe perete, așezate pe un birou sau pot fi implantate într-o oglindă. Unele dintre ele sunt rotative pentru a lumina oriunde este nevoie și în orice unghi este necesar, iar această opțiune le include, după caz, și în categoria luminii ambientale sau a celei de accent. 

Iluminarea de accent

Lumina este parte din decorul unei camere, iar sursele de accent au această funcție înainte de orice altceva: să creeze scenografia unei camere, să inducă o stare anume, să scoată în evidență un detaliu. Scopul lor este să atragă atenția asupra a ceva. Luminile de accent pot fi simple și elegante și se pot situa la niveluri diferite, unele pot fi amplasate pe podea, pentru a produce un veritabil spectacol, altele pe perete pentru a scoate în evidență un detaliu.

 

Sursele de lumină de accent pot fi singulare sau simetrice, iar unele pot avea dublă funcție. Aplicele, de exemplu, sunt montate pe perete, simetric și au în principal funcție de lumină de accent, pentru că vor determina o anumită zonă dintr-o cameră, dar sunt și parte din lumina ambientală.

Fiecare cameră are nevoie de o schemă de iluminare diferită

Lumina artificială este esențială în fiecare zonă din casă. Cu excepția cămării și a altor spații de depozitare, toate încăperile trebuie să aibă cel puțin două tipuri de lumină, dar obligatoriu o sursă, sau mai multe, de lumină ambientală, adică o lustră sau orice altă variantă echivalentă cu aceasta. 

 

În hol se poate adăuga și o lumină de accent. Este prima încăpere din casă, iar ambianța din hol este esențială pentru că face din toată casa un loc cald și primitor. Încearcă un candelabru, pentru efectul impresionant pe care îl produce. 

 

Livingul, de regulă organizat pe zone destinate diferitelor activități, are nevoie și de lumină de lucru (pentru zona unde ai amenajat biroul de acasă, de exemplu), dar și de lumină de accent care poate modifica atmosfera din cameră. Lămpile de podea, lămpile de masă și aplicele completează lumina ambientală.

 

Dormitorul are nevoie de lumina de decor care vine de la veioze, dar poate fi adăugată și o sursă cu rol funcțional, pentru machiaj sau pentru un colț de relaxare. 

Stilul surselor de lumină 

Există o mulțime de opțiuni, iar alegerea celor mai potrivite pentru fiecare cameră trebuie să fie undeva la mijloc între concordanța de stiluri și o notă de contrast. Include texturi variate (abajururi de lampă, de exemplu), o culoare unitară și neapărat becuri cu lumină caldă în camere și lumină combinată (caldă și rece) pentru baie și bucătărie. 

 

Alege mereu în funcție de ceea ce-ți place, nu neapărat după ceea ce este la modă. Urmărește funcționalitatea și adaptează stilul. Corpurile de iluminat pot și trebuie să fie elemente de decor care să completeze și să accentueze personalitatea fiecărei camere. 

 

Sursa foto: unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.