Cum alegi o imprimantă multifuncțională și ce știe să facă

Tehnologia a evoluat spectaculos în ultimii ani iar imprimantele au devenit din ce în ce mai performante și mai utile fie pentru utilizatorul de acasă fie pentru cei care o folosesc în birou.

Facem și noi o scurtă trecere în revistă a principalelor tipuri de imprimante existente pe piață și ne concentrăm mai ales pe imprimante multifuncționale.

Tipuri de imprimante

În ziua de astăzi există mai multe tipuri de imprimante. Ele sunt categorisite în felul următor: imprimante de tip inkjet cu cerneală sau cu laser toner, apoi mai există imprimante monocrom sau color și simple sau multifuncționale.

Pe lângă această categorisire mai există și imprimante specializate precum imprimante foto sau matriciale.

Imprimante multifuncționale

Aceste imprimante pot fi ceva mai costisitoare decât alte modele, însă după cum le spune și numele au și o mulțime de alte utilități cum ar fi faptul că pot scana documente, pot copia chiar, pot trimite și primi faxuri.

Ele sunt ideale pentru birouri și pot avea în funcție de model și anumite extraopțiuni foarte utile cum ar fi sistemul duplex care permite printarea pe ambele părți ale unei foi față verso. Acest sistem aduce economii de bani și de timp. Opțiunea de rețea poate fi utilă pentru că permite printarea și scanarea prin rețea însă are nevoie de o configurare după conectarea la switch sau router.

Poate cea mai utilă opțiune într-un birou este pentru imprimanta multifuncțională care are și opțiune wireless pentru că te scapă de fire, însă poate fi ceva mai lentă și chiar mai scumpă.

O altă opțiune interesantă se numește adf adică automatic document feeder ceea ce înseamnă scanare printr-un dispozitiv de pe capac care poate trage și scana automat un număr de 10 până la 50 de pagini în funcție de model.

Ce să urmărești atunci când achiziționezi o imprimantă multifuncțională

În primul rând, documentează-te despre modelul pe care vrei să îl achiziționezi și asigură-te că oferă calitate constantă în toate funcțiile. Unele imprimante pot excela în anumite funcții în timp ce folosirea altora poate fi defectuoasă sau chiar greoaie.

Viteza de tipărire poate fi un aspect important dacă printezi un număr mare de foi în fiecare zi. Viteza medie a unei imprimante inkjet e de șase șapte pagini pe minut pentru alb-negru iar două minute pentru o pagină a4 color.

Nu în ultimul rând, e foarte important să te documentezi încă de la început despre costurile pentru consumabile. O imprimantă multifuncțională poate avea și costuri de funcționare mai ridicate față de o imprimantă simplă, după achiziție.

 

 

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.