Cum alegi corect o imprimantă multifuncțională în funcție de nevoile tale

În ziua de astăzi există numeroase tipuri de imprimante multifuncționale, cu diferite funcții și calități, încât devine greu de făcut o alegere. Investiția e una serioasă, cu implicații pe termen lung, așa că cel mai bine e să te documentezi temeinic înainte de alegerea imprimantei multifuncționale potrivite nevilor tale.

Dacă rolul acestui aparat este indispensabil în mediul profesional, acum și tot mai mulți utilizatori casnici descoperă beneficiile sale, ori de câte ori au nevoie de o copie digitală a unui act sau de un formular tip care trebuie imprimat, ori chiar pentru xeroxarea unor documente cu scris de mână.

15 pași pentru alegerea unei imprimante multifuncționale

Am făcut un scurt ghid cu 15 caracteristici care trebuie verificate și urmărite în procesul de achiziționare a unei imprimante multifunționale adaptate nevoilor tale.

1 Formatul de tipărire – în funcție de ce ai tu nevoie trebuie să alegi aparatul care poate printa A4, A3 sau A5. Există și imprimante ce sunt dotate cu tăvi de alimentare ce acceptă chiar și hârtie mult mai mică.

2 Viteza de tipărire – Aceasta se măsoară în PPM, adică pagini pe minut. Desigur aceasta e bine să fie cât mai mare, însă prețurile pentru tehnologie mai performantă sunt mai mari. Dacă nu ai un număr mare de foi de tipărit, poți alege modele cu PPM mai mic.

3 Color sau alb negru – Cel mai frecvent achiziționate sunt imprimantele cu laser în versiunea alb-negru, însă sunt disponibile numeroase modele de tip inkjet care au cartușe separate pentru imprimare color și alb negru.

4 Tipurile de hârtie cu care e compatibilă imprimanta – Hârtia folosită poate să fie mai subțire sau mai groasă. Acest lucru se măsoară în grame per metru pătrat. În principiu, rolele care trag hârtia au de suferit mai mult atunci când hârtia este mai groasă.

5 Rezoluția – Rezoluția de imprimare se măsoară în DPI, puncte per inch. Cu cât valoarea DPI este mai mare, cu atât imaginea imprimată pe hârtie va fi mai clară. Evident, tehnologia mai bună costă mai mult, însă poți alege în funcție de profilul necesităților tale.

6 Capacitatea cartușului – Dacă soliciți intens imprimanta, alege cartușe cu capacitate XL care suntmai avantajoase la prețul per mililitru de cerneală

7 Volumul lunar de tipărire – În mod normal, acesta nu are influență asupra uzurii multifunționalei prin solicitarea capului de citire

8 Funcția de raportare, management si trimitere la distanță – Aceasta funcție permite supravegherea, monitorizarea și experierea prin e-mail a cantităților de cerneală și de hârtie folosite pentru a se atinge o eficiență cât mai bună în folosirea multifuncționalei

9 Conectarea – Tot în funcție de nevoi și tehnologie compatibilă, imprimantele din ziua de azi se pot conecta prin Ethernet sau prin Wi-Fi ori Bluetooth, dar încă mai găsiți modele cu conectivitate prin port USB sau chiar mufa paralelă la computer.

10 Cardurile de memorie – Puteți imprima direct de pe cardurile de memorie, însă această opțiune e mai des întâlnită la imprimantele de mici dimensiuni. Cardurile acceptate pot fi SD sau MicroSD.

11 Ecranul de control – Tot mai multe imprimante moderne sunt dotate cu ecrane LCD care uneori sunt si de tip touchscreen. O asemenea imprimanta multifuncțională poate fi folosită fără conectarea la un calculator.

12 Imprimarea pe ambele părți – O funcție importantă este cea de imprimare pe ambele părți. Această funcție salvează timp deoarece utilizatorul nu mai e nevoit să întoarcă manual foaia pentru imprimare.

13 Capsarea și decapsarea documentelor – Multifuncționalele de top vin chiar și cu această opțiune specială prin care imprimanta e capabilă să aplice capse în mod automat.

14 Imprimare de la distanță – Există și opțiunea de suport extern care permite imprimarea prin intermediul internetului a unor documente de la un calculator aflat la mare distanță de aparatul multifunțional

15 Sistemul de operare – Alegeți și imprimanta și în funcție de sistemul de operare cu care e compatibilă pentru a nu avea bătăi de cap în instalarea ei și funcționarea în tandem cu calculatorul pereche.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.