Cum alegi cea mai potrivită lumină în funcție de cameră

Sursă foto: pexels.com
Sursă foto: pexels.com

Iluminatul a devenit o parte importantă din amenajarea camerelor unei locuințe, în special în contextul adus de pandemie, în care munca de acasă a devenit o normalitate. Pentru a te putea adapta mai ușor la noul spațiu de lucru, trebuie să ții cont de felul în care alegi și instalezi lumina în biroul de acasă. Ba mai mult, cu această ocazie poți afla mai multe despre felul în care se alege lumina potrivită pentru fiecare încăpere. Fie că vrei să dai un mood romantic sufrageriei sau vrei să te bucuri de cât mai multă claritate deasupra blatului în bucătărie, iluminatul vine în ajutorul tău. Iată ce aspecte contează:

Iluminat pentru birou

Biroul de acasă poate fi un colț dintr-o cameră în care ai suficient spațiu pentru a instala un birou și care devine locul ideal pentru munca de zi cu zi. În acest spațiu ai nevoie de lumină de task, adică de lucru, pentru a te menține cât mai conectat și pentru a fi productiv în timpul programului. Lumina rece oferită de becuri LED, care imită cât mai bine lumina zilei naturală, este potrivită pentru spațiul de birou. Aceasta poate proveni de la corpuri de iluminat precum lămpile, lampadarele sau chiar lustrele instalate deasupra biroului. În funcție de preferințe și de momentul zilei, poți alege becuri reglabile ca intensitate, dar și ca nuanță de alb, de la rece la cald, pentru a le folosi și la diverse activități de relaxare, precum cititul. Becurile LED sunt durabile, economice și ai la dispoziție o gamă largă de opțiuni pentru nevoile tale. De asemenea, dacă ai un business și vrei să le oferi cele mai bune condiții angajaților, chiar și acasă, ajută-i să găsească cele mai bune soluții pentru spațiul de lucru și sprijină-i cu sfaturi sau chiar accesorii și produse necesare.

Iluminat pentru sufragerie

Sufrageria este locul perfect pentru a încerca instalarea iluminatului în straturi, cunoscute și sub denumirea de layere. Acest lucru presupune includerea unor corpuri și becuri cu diferite tipuri de lumină, atât rece, cât și caldă. De exemplu, o lustră cu lumină rece va fi potrivită pentru momentele în care faci curățenie și vrei să fii atent la detalii sau atunci când trebuie să instalezi un nou televizor sau un sistem de home cinema. În principiu, lumina rece are rolul de a te ajuta să „faci treabă”. La polul opus, lumina caldă, provenită de la becuri reglabile, are calitatea de a te ajuta să te relaxezi, să te bucuri de romantism și intimitate. Aceasta este potrivită pentru serile la film, când vrei să ai o sursă de lumină caldă pentru confort. Sub același principiu stă și sistemul de iluminat smart care îți oferă posibilitatea să alegi culori diferite pentru becurile corpurilor de iluminat, dar și nuanțe de lumină, caldă sau rece. Acestea pot fi instalate în zone diferite ale camerei și poți crea un joc de lumini în funcție de activitățile pe care le ai în sufragerie.

Iluminat pentru baie și bucătărie

Baia, la fel ca bucătăria, este considerată o încăpere în care lumina de task este cea mai importantă. Lumina rece și puternică te ajută să vezi cât mai clar în oglindă în timpul activităților precum machiatul sau bărbieritul. Dar și aici ai nevoie de surse de lumină caldă, romantică. Baia preia deseori rolul de spa și cameră de wellness, așa că și corpurile de iluminat trebuie să ofere posibilitatea aceasta. Poți folosi spoturi sau aplice cu lumină rece în jumătatea principală a băii, în zona oglinzii, iar deasupra căzii sau a dușului să instalezi surse de lumină caldă. Este important să alegi becurile potrivite, iar corpurile de iluminat se aleg în funcție de stilul de design pe care îl preferi în baia ta.

Bucătăria este o cameră de lucru, în special dacă gătești des. Deasupra blatului se pot instala benzi LED cu lumină rece sau sporturi pentru a oferi claritate. Însă dacă dispui de o zonă de dining, lumina pe care o alegi deasupra acesteia trebuie să fie caldă, să inspire la momente speciale între cei dragi și la mese copioase. O lustră joasă, care luminează întreaga masă și scaunele este o opțiune potrivită pentru zona de dining instalată în bucătărie.

Iluminatul creează atmosferă, dar este important și pentru muncă sau diferite activități care necesită atenție și o vedere clară. Alege-l cu atenție în funcție de cameră și planifică felul în care vrei să te bucuri de acesta.

Sursă foto: pexels.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.