Cum alegi acoperișul potrivit casei tale, în funcție de costuri și beneficii

Cum să alegi un acoperiș potrivit pentru casa ta. Foto: Shutterstock
Cum să alegi un acoperiș potrivit pentru casa ta. Foto: Shutterstock

Acoperișul este una dintre cele mai importante părți din arhitectura unei clădiri. Dar cum alegi cel mai potrivit acoperiș pentru casa ta?

Atunci când trebuie să alegi un acoperiș nou pentru casa ta, te poți simți copleșit de oferta existentă pe piață. Bugetul disponibil, avantajele fiecărui material, dar și propriile preferințe în ceea ce privește stilul acoperișului – sunt doar câteva aspecte pe care trebuie să le iei în calcul. Pentru a fi sigur că faci alegerile potrivite, analizează toți acești factori și decide abia atunci când ai toate informațiile necesare în acest sens.

Primul factor de luat în considerare

Un prim factor pe care trebuie să-l iei în considerare este costul. Bugetul disponibil este de obicei principalul factor determinant în alegerea unui acoperiș. De aceea este important să faci un calcul cât mai exact al costurilor în ceea ce privește materialele necesare, inclusiv accesoriile, dar și mâna de lucru.

Asta înseamnă, înainte de toate, găsirea unui furnizor de materiale care să îți ofere toate produsele necesare. Așa vei fi scutit de o mulțime de bătăi de cap. În plus, când ai de-a face cu un furnizor mare, ai parte și de prețuri mai bune. Atenție, însă, deși cu toții ne dorim o ofertă bună de preț, nu uita totuși că un produs cu un cost mic, sau o manoperă realizată foarte ieftin, cel mai probabil nu vor oferi o durabilitate crescută în timp acoperișului.

Stilul acoperișului, un aspect de luat în considerare

Acoperișurile pot avea o mare diversitate de forme, cu pante mai mari sau mai mici, adaptate diferitelor stiluri arhitecturale. Este esențial ca aspectul final al acoperișului să fie în armonie cu aspectul casei pe care o acoperă. De asemenea, de forma aleasă depinde și tipul de material care va fi folosit pentru învelire. Acoperișurile plate sunt în general acoperite cu diverse membrane, în cazul celor cu pantă mai mare folosindu-se de obicei țiglele ceramice, din beton sau metalice, șindrila sau plăcile bituminoase.

Ce materiale să folosești

Țigla ceramică este unul dintre cele mai folosite materiale pentru acoperișuri, la noi în țară. Principalele sale avantaje sunt durabilitatea, care poate ajunge până la 100 de ani și rezistența, garanția oferită de producători fiind de aproximativ 30 de ani. De asemenea, țigla ceramică oferă o izolație termică și fonică crescută. Este un material potrivit acoperișurilor cu o înclinație de aproximativ 10 grade.

Un alt material frecvent folosit pentru realizarea acoperișurilor este țigla metalică. Aceasta se găsește în panouri de dimensiuni mari, sau mici. Acestea din urmă au o mai mare rezistență în timp, de până la 100 de ani, garanția fiind de asemenea oferită pe o perioadă mai lungă. Panourile mari sunt potrivite pentru pante de circa 8 grade, iar panourile mici, de 12 grade.

Șindrila bituminoasă este de asemenea o opțiune frecvent aleasă. Acest material are o durată de viață mai scăzută, de până la 40 de ani și, de obicei, o garanție mai redusă. Însă oferă o izolare fonică foarte crescută, se montează cu mult mai multă ușurință și are un preț mai accesibil comparativ cu materialele prezentate mai sus. Șindrila bituminoasă este potrivită pentru acoperișuri cu o pantă de aproximativ 15 grade.

Importanța izolației și a accesoriilor

Hidroizolația și izolația termică sunt detalii care trebuie luate în considerare la construirea unui acoperiș. Deciziile în acest sens depind de mai multe aspecte, iar costurile pot fi destul de consistente în unele cazuri. De exemplu, dacă spațiul de sub acoperiș va fi amenajat ca mansardă, va fi necesar să investești într-o izolație termică de calitate. Aceasta trebuie să reprezinte o barieră între spațiul exterior și cel interior, să aibă o rezistență termică (valoarea R) cât mai mare, dar și o rezistență crescută în timp.  

De asemenea, este esențial ca acoperișul să fie ferit de infiltrațiile de apă, care pot cauza daune majore, motiv pentru care hidroizolarea acoperișului reprezintă o etapă importantă. Materialele hidroizolante se găsesc într-o gamă variată, fiind de obicei disponibile sub forma unor foi ambalate în suluri.

Accesoriile acoperișului sunt de multe ori elemente cărora nu li se acordă o importanță prea mare: accesoriile pentru coamă, de ventilare sau aerisire, clemele de ancorare, elementele de fixare, diverse profile, sistemele parazăpadă, sistemul pluvial. Sunt elemente esențiale, iar prețurile nu sunt deloc neglijabile la final.

Aspectele prezentate mai sus dezvăluie puțin din complexitatea construirii unui acoperiș. Începând de la cele mai mici elemente, până la învelitoare, toate detaliile sunt importante, atât pentru calitatea rezultatului final, cât și pentru stabilirea cât mai exactă a costurilor implicate. Apelează la firme cu experiență în domeniu, pentru a te asigura că vei atrage privirile trecătorilor și te vei bucura de proprietățile acoperișului casei tale pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Sursa foto: Shutterstock   

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.