Cum ai grijă de sănătatea copilului tău în colectivitate – reguli practice

Foto: Shutterstock

Grădinița și școala sunt locurile în care copiii se dezvoltă din punct de vedere cognitiv și social și învață cum să devină indivizi independenți care să se poată descurca în viață pe cont propriu, indiferent de condiții. Totodată, însă, sunt spațiile în care toate activitățile se desfășoară într-o colectivitate, în care cei mici pot contracta bacterii, virusuri sau ciuperci și, deci, se pot îmbolnăvi. 

Există, însă, reguli practice pe care dacă le respecți, ca părinte, poți reduce aceste riscuri. Iată, mai jos, câteva dintre ele: 

Învață-l să se spele corect pe mâini

Una dintre regulile de bază când vine vorba de sănătatea copilului tău într-o colectivitate este să-l înveți să respecte cu rigurozitate regulile de igienă. Astfel, poți preveni apariția unor boli ca meningita, enterocolita, gripa și multe altele. 

În primul rând, explică-i cât de important este să se spele pe mâini ori de câte ori folosește toaleta, înainte de a mânca sau după ce s-a jucat cu un animal. Specialiștii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) spun că spălatul pe mâini corect presupune folosirea săpunului și frecarea temeinică a palmelor, a degetelor, a unghiilor, a încheieturilor, timp de cel puțin 20 de secunde și, apoi, clătirea sub jet puternic de apă caldă. În cazul în care cel mic nu are acces la săpun sau apă, este bine să aibă la el geluri antibacteriene sau care să aibă un conținut de alcool de cel puțin 60%. 

Explică-i cum trebuie să procedeze când tușește sau strănută

Arată-i cum este corect să procedeze atunci când strănută sau tușește, pentru a se proteja pe sine, dar și pe cei de jur. Infecții respiratorii severe ca diversele tipuri de gripă, de exemplu, sunt răspândite și prin tuse, strănut sau mâini nespălate. 

Riscul răspândirii germenilor poate fi redus dacă îl înveți pe cel mic să-și acopere gura și nasul cu un șervețel ori de câte ori tușește sau strănută, să arunce șervețelul la gunoi, iar dacă nu are la îndemână o batistă sau un șervețel nazal, să tușească sau să strănute folosindu-și cotul, nu palmele. 

Asigură-te că are un sistem imunitar puternic

Este bine să-i asiguri copilului o alimentație care să ajute la întărirea sistemului imunitar și să-i formezi obiceiuri corecte, cum ar fi respectarea orelor de masă sau a timpului de odihnă. Iată recomandările experților de la WebMd în acest sens: 

  • un somn agitat sau insuficient poate duce la creșterea nivelului de stres; este indicat ca un copil să doarmă între 7 și 9 ore zilnic;
  • activitate fizică de cel puțin 30 de minute pe zi;
  • alimentație bogată în fructe și legume care conțin vitamina C, E, beta-caroten sau zinc (citrice, mere, kiwi, spanac, morcovi, fructe de pădure, kale).

Vaccinarea, o metodă de prevenire a îmbolnăvirilor

Medicii și specialistii in sanatate publica recomandă vaccinarea copiilor din multe motive, cum ar fi următoarele: 

  • nou-născuții sunt imuni la foarte multe boli (nu la toate, însă) pentru că au anticorpi moșteniți de la mamă, dar această imunitate dispare pe parcursul primului an de viață;
  • dacă un copil nevaccinat este expus la germeni care provoacă diverse boli, cum este rujeola, de pildă, corpul micuțului s-ar putea să nu fie suficient de puternic pentru a lupta cu boala în sine;
  • imunizarea fiecărui copil ajută la păstrarea sănătății întregii colectivități (sunt copii care nu pot fi imunizați din diverse motive medicale, alții pot să nu răspundă la anumite vaccinuri sau nu au încă vârsta potrivită pentru a fi vaccinati; vaccinarea copiilor care pot fi vaccinati scade riscul de transmitere a bolilor la cei care nu pot fi vaccinați);
  • nevaccinarea poate duce la apariția unor boli care înseamnă costuri: spitalizare, vizite multe la medic. În plus, în unele situații, ele pot să provoace chiar decesul prematur. 

Prin urmare, mai ales dacă este vorba despre o colectivitate, este recomandat să îți vaccinezi copilului, pentru că mai bine previi apariția unor boli ca meningita, rujeola, rubeola, varicela și nu numai, decât să fii nevoit să le tratezi ulterior, uneori chiar fără succes. 

Se spune că paza bună trece primejdia rea. Așadar, atunci când îți trimiți copilul la grădiniță sau la școală, asigură-te că știe să respecte cu rigurozitate regulile de igienă, oferă-i o alimentație adecvată și învață-l să aibă obiceiuri potrivite, pentru a avea un sistem imunitar puternic și, nu în ultimul rând, ține cont de recomandările medicilor în ceea ce privește vaccinarea. 

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.