Cum a schimbat tehnologia modul în care comunică oamenii

Sursă foto: SFIO CRACHO/ Shutterstock

Tehnologia a schimbat fundamental interacțiunea umană și le-a permis oamenilor să aibă acces la o gamă largă de informații.

 

Progresele tehnologice și schimbările în comunicare sunt în strânsă legătură. Când oamenii de știință au încercat să găsească noi instrumente prin care persoanele aflate la mii de kilometri distanță să poată comunica între ele, telegraful a fost înlocuit de telefoanele fixe, care, la rândul lor, au pierdut teren în fața telefoanelor mobile. Odată cu apariția internetului, s-au deschis noi uși în ceea ce privește comunicarea personală. Oamenii de știință au lucrat tot timpul la găsirea unor soluții care să faciliteze comunicarea între persoane. E-mailurile au înlocuit scrisorile, iar social media a înlocuit mesajele text. Se poate spune, așadar, că tehnologia modelează industria comunicațiilor de peste o sută de ani. De la telegraf, telefoane fixe, walkie talkie și scrisori s-a trecut la fax, smartphone, tablete și social media. Și, chiar dacă unele metode de comunicare par în prezent desuete, ele continuă să fie folosite în anumite medii.

 

În trecut, oamenii aveau opțiuni limitate pentru a face schimb de informații între ei. Astăzi, comunicarea este mai rapidă și mai puțin costisitoare. Tehnologia le permite să se conecteze cu persoane aflate în diferite colțuri ale lumii, iar metodele prin care pot face acest lucru sunt variate. Pe măsură ce viteza de comunicare a crescut, costurile au scăzut semnificativ.

 

Totodată, datorită progresului tehnologic, oamenii au acces la mai multe informații. Internetul este responsabil pentru ceea ce se numește supraîncărcare informațională, oferind răspunsuri la toate întrebările curente. Acest lucru înseamnă că, spre deosebire de acum o sută de ani, în prezent există mai multe date care pot fi comunicate despre orice subiect, iar singura limită o reprezintă capacitatea proprie a oamenilor de a absorbi și a stoca toate informațiile.

 

Însă acest lucru a presupus și ca oamenii să ia măsuri de protecție suplimentare. Odată cu creșterea numărului de dispozitive conectate la Internet, a crescut și numărul amenințărilor cibernetice, drept urmare folosirea unor soluții antivirus a fost primul pas pentru protejarea împotriva hackerilor. De asemenea, sunt utilizate pe scară largă camerele de supraveghere, pentru a descuraja hoții să pătrundă în locuințe. Mai mult decât atât, folosirea unor sisteme care să limiteze accesul în anumite spații cu trafic intens a devenit necesară. Turnicheti, porți batante, bariere – acestea sunt doar câteva dintre metodele folosite în sediile unor companii, în sălile de fitness, în gări și la metrou, pentru a limita accesul. Toate aceste măsuri de protecție sunt rezultatul progresului tehnologic și al accesului neîngrădit la informații.

De asemenea, avansul tehnologic a schimbat şi modul în care oamenii comunică. Au apărut, astfel, scurtăturile, simbolurile, abrevierile și chiar noi cuvinte care să exprime cât mai succint o idee de bază. În plus, platformele sociale au contribuit la această schimbare a felului în care oamenii comunică. De exemplu, Twitter oferă un spațiu limitat în care un utilizator își poate exprima un punct de vedere, ceea ce a dus la crearea unor noi moduri de a transmite un mesaj. 

 

Au fost vremuri în care televiziunea, radioul și ziarul erau singurele surse media. Jurnaliștii s-au bazat multă vreme doar pe aceste surse pentru a ajunge la oameni și a împărtăși cu ei povești interesante. În prezent, a devenit mult mai ușor să publici o știre și să o faci accesibilă pentru persoane din toată lumea. Astăzi, smartphone-ul, social media și e-mailul sunt mijloace prin care oamenii află știrile care îi interesează. Acesta este modul în care tehnologia a schimbat felul în care jurnaliștii comunică cu oamenii. 

 

Tehnologia a modificat și felul în care este percepută viața personală. Dacă, în trecut, o vacanță în familie intra în sfera personală, astăzi, este mai degrabă publică. Și asta pentru că oamenii au tendința de a împărtăși cu prietenii virtuali fiecare moment al vieții lor. Pozele pe rețelele sociale reprezintă tot o formă de comunicare. De asemenea, pentru că oamenii sunt tot mai dependenți de telefoanele mobile, de multe ori, comunicarea verbală este inexistentă, iar surplusul de informații este un factor de distragere a atenției de la persoanele din jur. În plus, progresul tehnologic a îngreunat menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională. Prin urmare, tehnologia a schimbat modul în care oamenii comunică în relațiile personale.

 

Schimbările pe care evoluţia tehnologică le-a adus în felul în care oamenii comunică se manifestă pe mai multe planuri, motiv pentru care este important ca oamenii să beneficieze din plin de pe urma acestui progres, dar şi să găsească un echilibrul între realitate şi lumea virtuală.

 

Sursă foto: SFIO CRACHO/ Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.