Cum a scăpat Oradea de maidanezi. Fără sânge

maidanezi

În aproximativ cinci ani, autoritățile orădene au redus numărul câinilor maidanezi de la 4.500 la 350. Un program asemănător, derulat în Lugoj, a făcut ca orașul să aibă acum doar 250 de câini fără stăpân. Restul orașelor românești se confruntă în continuare cu această problemă.

În 2003, capitala bihoreană a fost aleasă drept oraș-pilot pentru a ameliora problema câinilor comunitari. Inițiativa a aparținut asociațiilor Dogs Trust, Battersea Dogs & Cats Home și North Shore Animal League, care au venit și cu primele finanțări.

Cum a făcut Oradea

Totul a pornit de la o organizație orădeană numită „Arca lui Noe”. În 2003, aceasta a luat legătura cu Fundație pentru Protecția Câinilor Comunitari, organizație înființată în 2000 la Câmpina.

Primăria a fost de acord să cedeze 15.000 de metri pătrați de teren la marginea orașului, teren pe care au fost construite o clinică de sterilizare și centrul de adopții. Rezultatul parteneriatului dintre primărie, Fundația pentru Protecția Câinilor Comunitari și Arca lui Noe s-a numit SOS Dogs, care conduce programul orădean, un mod eficient și necostisitor de rezolvare a problemei câinilor maidanezi. Toate reclamațiile referitoare la problema câinilor fără stăpân sunt centralizate de primărie și trimise spre soluționare la SOS Dogs.

În primul rând, înainte de orice campanie de sterilizare, primăria a împrejmuit locurile de depozitare a deșeurilor din cartiere. Scopul a fost de a nu permite câinilor să se hrănească din tomberoanele uriașe din zonele de locuit.

Apoi au început sterilizările, realizate de primărie cu ajutorul adăpostului pentru câini comunitari SOS Dogs. Anual, circa 1.200 de câini au fost sterilizați. Nu vorbim însă numai de câini de pe stradă, ci și de câini din gospodării, acțiune care a avut scopul de a preveni abandonul animalelor în stradă. Câinii ridicați sunt sterilizați și apoi readuși în stradă. Ei mor după câțiva ani, iar în acest timp nu mai dau naștere la pui. Mai mult, din când în când, unele dintre animalele de pe străzi au fost scoase la târg.

Să luăm drept exemplu târgul de animale de companie din acest an. În urma lui, circa 520 de câini ridicați de pe străzi și îngrijiți în adăpost au fost adoptați. Interesant este că aproximativ 65% dintre ei au fost adoptați de cetățeni străini.

Pentru a-i încuraja pe orădeni să adopte, primăria a amenajat patru zone speciale pentru crescătorii de animale. Sunt mici parcuri în care proprietarul poate ieși la joacă cu animalul de companie, situate în puncte diferite ale orașului, astfel încât orice orădean să nu facă mai mult de 20 de minute până la aceste părculețe.

Campania de adopții are un scop foarte important. Adăpostul din Orădea poate găzdui maximum 430 de câini, atâția câți sunt în prezent pe străzile orașului. Atunci când cineva adoptă un animal, un altul poate fi adus de pe stradă în adăpost.

Poveștile unora dintre câinii adoptați pot fi citite AICI.

Timișoara, interesată de modelul orădean

Recent, primăria din Timișoara s-a interesat de programul derulat în ultimii ani la Oradea. În Timișoara se găsesc pe străzi circa 8.000 de câini fără stăpân, potrivit calculelor municipalității.

„Această politică (sterilizare și înapoiere – n.r.) eficientă și umană este pe termen mediu și lung, mai ieftină și mult mai eficientă decât incriminata politică “Prinde și ucide” a multor municipalități din România. În București, de exemplu, Primăria Capitalei a irosit peste 5 milioane de euro, din 2002 până în 2005, ucigând aproximativ 100.000 de câini, dar în continuare străzile din București sunt pline de câini, în special în zonele periferice”, spun oficialii SOS Dogs. 

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.