Cum a rezolvat China problema divorțurilor

Foto: Pixabay

China a înregistrat o scădere cu 70% a numărului de divorțuri, după ce a aprobat o lege prin care cuplurile sunt obligate să aștepte 30 de zile înainte de a se despărți.

Rata divorțurilor a scăzut dramatic în statul comunist, ajungând la 296.000 în primul trimestru al acestui an, față de 1,05 milioane, față de trimestrul precedent și față de 1,06 milioane, câte fuseseră înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Rata divorțurilor din China era în creștere, iar căsătoriile eșuate sunt considerate un factor pentru scăderea natalității – o problemă cu care cea mai populată țară din lume se confruntă în ultimii ani.

Guvernul a încercat numeroase metode de a descuraja divorțul, promovând intens valorile tradiționale, însă cheia succesului pare să fie legea care a intrat în vigoare în prima zi a anului 2021.

Cuplurile care vor să se despartă trebuie să aștepte 30 de zile până pot formaliza divorțul. Dacă perechea nu se prezintă la două programări, pentru oficializarea despărțirii, într-o perioadă cuprinsă între 30 și 60 de zile de la depunerea cererii, solicitarea este anulată automat.

Perioada de 30 de zile nu se aplică divorțurilor care sunt solicitate din cauza violenței domestice.

Cu toate că datele arată o scădere impresionantă, există numeroși critici care spun că mulți chinezi au decis să nu mai divrțeze pentru că procesul a devenit extrem de dificil, mulți nereușind să obțină o programare în perioada specificată de lege.

În multe orașe mari din China, precum Shenzhen sau Shanghai, toate locurile disponibile pentru programări ale divorțurilor erau ocupate, relata presa chineză în februarie.

Unii specialiști spun că și revenirea economică rapidă a Chinei ar fi contribuit la scăderea ratei divorțurilor.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.