Cum a reacționat Năstase după ce Iohannis a anunțat că îi retrage decorația

adrian năstase
Foto: Pagina de Facebook Adrian Năstase

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat pe blogul său după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că ca retrage decorațiile tuturor persoanelor condamnate.

„Klaus Iohannis a început să construiască „România normală”, anunțând că a decis să-mi retragă ordinul „Steaua României”, în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepția organizată cu ocazia Zilei naționale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere națională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înșelat iar gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, a scris Năstase, pe blog.

Fostul lider PSD și premier adaugă că „o eventuală retragere a decorației primite de mine în 30 noiembrie 2002, „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării și dezvoltării României, pentru competență și abnegația dovedite în actul guvernării”, în principal pentru eliminarea vizelor, eforturile de integrare în NATO și UE, modernizarea și creșterea economică nu vor putea fi șterse din cărțile de istorie și vor putea fi comparate cu activitatea nesemnificativă a lui Iohannis din mandatul său de președinte”.

Adrian Năstase mai spune că Iohannis „vrea să rescrie istoria recentă” la „sugestia unor „păsări migratoare” și a unor talibani ideologici”.

„Ar trebui, atunci, să topească, între altele, toate decretele de acordare, în perioada 2000-2004, a decorațiilor statului român, inclusiv ale unor mari personalități străine, decrete contrasemnate de mine. Românii mi-au acordat însă „decorația” lor, în conditiile în care după 4 ani de guvernare, PSD a obținut, în 2004, acelasi procent la alegeri ca și la intrarea la guvernare – 37%. Vom vedea ce rezultat va avea guvernul Iohannis…”, mai spune fostul premier.

Adrian Năstase a fost decorat în 2002, pe atunci premier al României, de către președintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării“. Aceasta este cea mai înaltă decorație oferită de statul român.

Năstase face parte în continuare din acest Ordin, deși a fost condamnat definitiv la sentințe cu executare în două dosare: Trofeul Calității și Zambaccian, pentru infracțiuni precum luare de mită și șantaj.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.