Cum a învins Noua Zeelandă coronavirusul? Șase săptămâni de carantină aproape totală

COVID-19. Foto: Pixabay

Noua Zeelandă nu are niciun caz activ de infecție cu coronavirus, iar acest rezultat extraordinar este rezultatul unor măsuri ferme luate la timp, dar și a izolării arhipelagului.

La finalul lunii iunie, în Noua Zeelandă au fost depistate două cazuri de infecție, după 24 de zile fără niciun caz nou. Aceste două cazuri, dar și faptul că ministrul Sănătății a fost surpins încălcând izolarea în timpul carantinei, au dus la demisia acestuia.

Noua Zeelandă a reacționat prompt la amenințarea COVID-19. În 3 februarie, la doar o zi de la primul deces apărut în afara Chinei, în Filipine, Noua Zeelandă a interzis intrarea oricărui cetățean străin din sau via China, iar proprii cetățeni intrau în izolare timp de 14 zile.

La mijlocul lunii martie, toți oamenii care intrau în țară, inclusiv localnicii, trebuiau să intre în izolare pentru 14 zile, cu excepția celora care veneau din insulele neafectate din Pacific.

Premierul Jacinda Ardern a spus că măsurile pe care le impune sunt cele mai stricte din lume și că nu își va cere scuze pentru ele. Câteva zile mai târziu, Ardern a închis aproape complet granițele.

Cel mult 89 de cazuri zilnice la 10.000 de teste

Acest lucru a oprit, potrivit epidemiologilor, transmisia virusului. În acel moment, în lumea întreagă fuseseră doar câteva mii de cazuri de infecție, scrie BBC.

În 25 martie, Noua Zeelandă – unde fuseseră înregistrate doar 102 cazuri și zero decese – a intrat în carantină totală. Doar serviciile esențiale au fost menținute, restul cetățenilor fiind instruiți să rămână în casă, în ”bula lor protectoare”.

În cele șase săptămâni de ”stare de urgență”, timp pe care majoritatea covârșitoare a cetățenilor l-au petrecut acasă, Noua Zeelandă nu a înregistrat în nicio zi mai mult de 89 de cazuri pozitive pe zi, în condițiile în care capacitatea de testare a țării depășește 10.000 de teste zilnice.

Organizația Mondială a Sănătății a lăudat Noua Zeelandă pentru felul în care a acționat. Au existat și critici ai măsurilor, în special în ultima parte a restricțiilor, când numărul mic de cazuri și presiunea economică în creștere, însă chiar și așa, potrivit sondajelor, peste 80 la sută dintre cetățeni erau de acord cu acțiunile luate de guvernanți.

În 8 iunie, premierul Jacinda Ardern a declarat că nu a mai fost înregistrat niciun caz de transmitere comunitară de 17 zile, iar toți pacienții au fost vindecați ep deplin.

Noua Zeelandă a ridicat restricțiile și viața de zi cu zi a revenit aproape de normal, cu respectarea unor măsuri de distanțare socială. În total, în Noua Zeelandă au fost raportate doar 1.542 de cazuri și 22 de decese provocate de pandemia de coronavirus.