Cum a cheltuit statul român 11 milioane de euro pentru un portal care nu funcționează

Portalul e-România nu mai este online din noiembrie 2017. Foto: Pixabay

Investițiile statului român în domeniul IT se dovedesc a fi extrem de neinspirate și de păguboase. Un exemplu grăitor este portalul e-România, care a costat 11 milioane de euro și, în prezent, nu mai este online.

Chiar și așa, statul continuă să întrețină portalul din bani publici. e-România trebuia să reprezinte, încă de la propunerea sa, ca proiect, un prim pas în digitalizarea administrației române. S-a dovedit a fi un fiasco.

Portalul ar fi trebuit să ofere informații actualizate despre 3.188 de localități din țară, însă, cum foarte puțini reprezentanți ai autorităților locale s-au ocupat de actualizarea informațiilor, portalul a fost un eșec.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a plătit, în 13 tranșe, peste 11 milioane de euro firmei Omnilogic, care a inaugurat portalul cu o întârziere considerabilă, în 2014.

Portalul a fost online până în noiembrie 2017, perioadă în care a adunat doar 285.000 de vizitatori, iar doar 900 dintre aceștia și-au făcut conturi. Statul aruncă vina pe cadrul legal.

”Actualizarea informațiilor din portal este lăsată la aprecierea autorităților, prin urmare nu există cadru legal care să reglementeze astfel de obligații”, a răspuns Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale unei solicitări făcute de Ziare.com.

Cu toate că site-ul nu mai funcționează de o jumătate de an, statul român a plătit mentenanța e-România cu râvnă. Societatea Omnilogic SRL spune că portalul a funcționat perfect în perioada în care l-a administrat, însă angajații statului nu par să fie capabili să țină site-ul online.

e-România nu este nici pe departe singurul proiect IT păgubos pentru statul român. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a atribuit un contract în valoare de peste 10 milioane de lei societății Ernst&Young SRL pentru crearea unei politici publice pentru portalul e-Guvernare.

Sorin Breazu
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.