Cum a ajuns Lacul Beliș să fie sufocat de gunoaie

FOTO: Romsilva/Facebook
FOTO: Romsilva/Facebook

Unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară, Beliș, din Munții Apuseni, a fost acoprit complet de gunoaie. Voluntarii s-au mobilizat pentru ecologizarea lui și într-un weekend au strând peste 3.500 de saci de gunoaie. Imaginile care au arătat cât de greu s-a făcut ecologizarea au fost făcute publice de Romsilva.

Luciul apei a fost pur și simplu acoperit de sticle de plastic și nu putut interveni decât cu barca. Acțiunea a avut loc în weekend-ul 4-6 iunie și au fost implicați 120 de voluntari de la Clubul Alpin Român Filiala Cluj și Master Adventure, potrivit Romsilva.

„Se întâmplă asta, pentru că în amonte, primăriile aruncă sau permit cetățenilor să arunce deșeurile în spatele curților, unde ai un pârâu, unde accesul e mai greu și unde nu te vede lumea. Asta se întâmplă de facto în toată România și în zona montană, unde nu există servicii de salubritate, cu toate că obligația revine primarilor.

Avem controale în țară și am primit imagini de la astfel de depozitări ilegale masive, mii de metri cubi în Corabia, Olt, aruncate la marginea orașului, destul de aproape de Dunăre, tot într-o zonă umedă, care ar trebui redată turismului sau agriculturii.

Autoritatea locală nu spune nimic deocamdată, dar faptul că nu avem servicii de salubritate intră în sfera ilegală a activității unor UAT-uri din România și a unor primari și trebuie să ne uităm cum putem amenda acești primari. Când ai depozitări de mii de metri cubi chiar în proximitatea Bucureștiului sau într-o comună de munte, sau lângă Dunăre, e impardonabil”, a spus Berceanu.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.