Culmea construcțiilor în România: Să ridici un cartier pentru un oraș… în alt județ

Cartierul Dimitrie Cantemir este, de fapt, un ghetou aflat pe malul Siretului (FOTO C Crângan / Adevărul)
Cartierul Dimitrie Cantemir este, de fapt, un ghetou aflat pe malul Siretului (FOTO C Crângan / Adevărul)

Peste o mie de oameni trăiesc în condiții deplorabile într-un cartier nou al orașului Galați, care a fost construit, însă, în județul Brăila.

Rezidenții nu au acces la medic, la o unitate de învățământ, iar canalizarea poluează pânza freatică.

Autoritățile locale din Galați au reușit să construiască un cartier nou al orașului într-un alt județ, ca parte a unei tentative de a uni orașul cu Brăila, scrie Adevărul.

Planul cuprindea mai multe investiții spectaculoase, cum ar fi un stadion de 40.000 de locuri, un pod peste Dunăre, aeroport, hoteluri și un parc de distracții.

Proiectul, denumit ”Europolis 2000”, a fost lansat de actualul deputat ALDE Eugen Durbacă, odată cu alegerea sa ca primar al Galațiului, în 1994.

Noul cartier, care trebuia să aibă 7.500 de locuințe și să atragă 30.000 de locuitori, urma să fie construit pe o suprafață de 500 de hectare, terenurile urmând să fie concesionate la prețuri modice.

Planul s-a dovedit a fi doar o promisiune electorală, însă, în 2002, primarul PSD Dumitru Nicolae, a reușit să obțină 1.000 de hectare pe teritoriul județului Brăila, pentru un cartier cu finațare de la Ageția Națională pentru Locuințe, cât și de la bugetul local.

Lucrările au început în primăvarea anului 2003, în ciuda proceselor deschise de autoritățile brăilene, care susțineau că este încălcată legea organizării administrative a României.

Astfel, toți cei o mie de locuitori ai noului cartier, denumit inițial ”Siret”, iar în prezent ”Dimitrie Cantemir” plătesc impozitele la Galați, dar au nevoie de autorizații de la primăria comunei brăilene Vădei.

În acest cartier nu există nici măcar o grădiniţă, un cabinet medical sau un magazin, cele mai apropiate fiind la 3 kilometri distanță, în Galați.

„Unii ne-ar putea invidia că locuim într-o oază de linişte, lângă pădure şi aproape de Siret şi de Dunăre. Însă nu-i nici o afacere. E mai rău ca la ţară. Vara suntem invadaţi de ţânţari, de furnici, de păianjeni şi de toate gângăniile posibile, iar viaţa fără şcoală, fără medic, fără magazin, fără nicio utilitatea urbană, este foarte stresantă”, a povestit Liviu Popa, unul dintre locuitorii cartierului.

Printre blocurile gălățene din județul Brăila se mai aventurează, uneori, mistreții, vulpile sau căprioarele.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.