Câți români trăiesc la limita sărăciei

Peste 7 milioane de români trăiesc la limita sărăciei. Foto: eflon / Flickr
Peste 7 milioane de români trăiesc la limita sărăciei. Foto: eflon / Flickr

Potrivit datelor Eurostat, aproape 40 la sută dintre români sunt supuși riscului de sărăcie și excluziune socială. 

 

România este pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea populației expusă la riscul de sărăcie și excluziune socială, cu 38,8%. Doar bulgarii stau mai rău, cu 40,4%.

Statisticile Eurostat arată o înrăutățire a situației din România la acest capitol. Media europeană este de 23,4%. Există și țări care au făcut progrese mari în acest sens. Polonia a reușit să elimine acest risc pentru 8,6 la sută din populație.

Dacă luăm în calcul cifrele din 2008, România a făcut și ea câțiva pași în direcția corectă. În 2008, România avea 9,11 milioane de cetățeni supuși riscului de sărăcie și excluziune socială, în timp ce anul trecut, erau 7,69 milioane.

Țările în care riscul de sărăcie și excluziune socială este cel mai redus sunt Cehia (13,3%), Finlanda (16,6%), Danemarca (16,7%) și Olanda (16,8%).

În același timp, 55% din populația României este supraponderală. Principala cauză a obezității este alimentația necorespunzătoare. În România, un milion de oameni mănâncă doar o dată pe zi. Există și cazuri la polul opus, peste 400.000 de români luând mai mult de șase mese zilnic.

Pâinea rămâne alimentul preferat al românilor, fiind consumat zilnic de 80 la sută din populație, în timp ce 4 din zece persoane intervievate în cadrul studiului realizat de IMAS spun că mănâncă zilnic dulciuri sau produse de patiserie.

Românii nu țin cont de mesele principale ale zilei, peste o treime sărind peste micul dejun. Aproape un sfert din populația țării consumă singura masă a zilei seara, mulți dintre ei după ora 18:00.

Puteți citi mai multe despre acest subiect în articolul de mai jos.

Câți români sunt obezi

 

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.