Cu ce partide ar vota românii dacă ar fi alegeri. PSD a ajuns la cel mai scăzut procent din acest an

partide sondaj
Sursa: gov.ro, Facebook

PSD a ajuns la cel mai scăzut procent din acest an în ceea ce privește intenția de vot a românilor. Chiar și așa, social-democrații rămân pe primul loc în preferințele românilor.

Un sondaj INSCOP publicat în urmă cu câteva zile arată că 31,5% dintre românii care ar merge la urne ar vota cu PSD, în vreme ce cu PNL ar vota 20,2%.

AUR înregistrează o creștere de două procente față de precedentul sondaj de opinie al INSCOP, realizat în noiembrie 2022. 18,1% dintre români ar vota cu această formațiune politică.

Pe locul 4 se clasează USR, cu 10,9%.

sondaj de opinie inscop
Sursa: Remus Ștefureac (Facebook)

„Datele din decembrie au fost culese parțial înainte, parțial după momentul Schengen. Scopul acestui grafic nu este de a căuta un eventual impact emoțional al unui eveniment anume, ci de a vedea evoluția în timp, tendințele neclare, în zig-zag, ale intenției de vot în ultimii 2 ani”, a explicat pe pagina sa de Facebook directorul INSCOP, Remus Ștefureac.

„Evoluția în zig-zag a intenției de vot pentru principalele partide parlamentare în ultimii 2 ani. Oscilații numeroase pe măsura multitudinii de crize suprapuse și succesive. Sinteza acestor evoluții ne arată că 2023-2024 vor fi ani imprevizibili. De asemenea, coroborând aceste date cu altele mai de profunzime, cred că la final electoratul va premia munca serioasă/responsabilitatea și va taxa populismul/demagogia”, a mai spus el.

Alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale vor fi organizate în 2024.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.