Cu cât va crește economia României în acest an. Ce spune Comisia Europeană?

. Foto: Pixabay

Previziunile specialiștilor europeni arată că economia blocului comunitar va crește cu 4,2% în 2021, în timp ce PIB-ul României se va extinde cu 5,1%.

Creșterea economiei naționale va încetini în 2022, potrivit previziunilor, până la 4,9%, în timp ce economia Uniunii Europene va prinde și mai multă putere, fiind estimat un avans de 4,4%.

Comisia Europeană susține că progresul economic va devenit mai puternic odată cu creșterea ratelor de vaccinare.

”După o contracție accentuată în 2020, exporturile sunt de așteptat să-și revină în 2021, susținute de redresarea treptată a comerțului global, în timp ce cheltuielile mai mari ar trebui să stimuleze creșterea importurilor. Per total, contribuția exportului net la creștere va rămâne negativă”, mai precizează documentul.

În ceea ce privește România, întârzierea implementării Programului Național de Redresare și Reziliență ar putea duce la întârzieri ale revenirii economice.

Comisia Europeană prognozează că deficitul bugetar al țării noastre în 2021 va fi de 8%, urmând să scadă în 2022, la aproximativ 7%.

Datoria publică a țării noastre ar putea atinge aproape 50% din PIB, iar prognoza arată că va continua să crească și în perioada următoare.