Cu cât îți scade salariul dacă intri în concediu medical de carantină

Foto: Pixabay.com

Cu toate că nu s-a arătat încă niciun caz de coronavirus în România, viroza care a făcut ravagii în China produce efecte și în țara noastră.

Carantina este prima măsură instituită de autorități în cazul celor suspectați că ar purta virusul. Mai mult, chiar și cei în cazul cărora testele au arătat că nu sunt infectați cu coronavirus vor petrece câteva zile de izolare la domiciliu.

Mai mult, persoanele care se întorc din regiuni afectate de virus, precum Lombardia și Veneto, din Italia, trebuie să stea izolate la domiciliu timp de 14 zile.

Persoanele care sunt în carantină beneficiază de un concediu medical special, iar numărul de zile de concediu medical la care au dreptul legal nu este afectat.

Veniturile în vremea carantinei

Chiar și așa, nu sunt doar vești bune. Pe perioada concediului medical de carantină, venitul persoanei care îl solicită este diminuat. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul a salariului.

Toate demersurile pentru obținerea certificatului de concediu medical de carantină se obțin după perioada de izolare.

Mai întâi, cel care a stat în carantină trebuie să obțină un certificat de la Direcția de Sănătate Publică, iar apoi medicul de familie îi va elibera adeverința, pe care apoi o va prezenta la locul de muncă.