CTP, amendat pentru că a comparat-o pe Dăncilă cu un pavian

Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 1.000 de lei pentru că a comparat-o pe Viorica Dăncilă cu un pavian cu mantie, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24.

Jurnalistul a declarat pentru Hotnews.ro că va contesta amenda. „Consider că acțiunea CNCD este profund părtinitoare, este un gest de servilism față de putere și este o nedreptate evidentă având în vedere că nu am comparat-o în niciun fel pe doamna Dăncilă cu o maimuță. Mă voi consulta cu un avocat pentru a vedea care sunt pașii de urmat în instanță în vederea contestării”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

CTP a mai precizat că CNCD s-a autosesizat în legătură cu o așa zisă discriminare după o știre a site-ului stiripesurse.ro, „de fapt un comentariu tendențios sub un titlu mincinos”.

Decizia CNCD este criticată și de ActiveWatch. Reprezentanții organizației vorbesc despre jurisprudența CEDO, care arată că în cazul criticilor, chiar și insultătoare, marja libertății de exprimare este cu atât mai mare cu cât țintele sunt reprezentate de politicieni.

„În cazul afirmațiilor mult mai grave ale fostului premier Mihai Tudose, care îi amenința pe maghiari cu spânzurătoarea, audierea a avut loc abia pe data de 30 ianuarie, iar hotărârea încă nu a fost emisă, deși comentariul a fost făcut anterior celui al lui Cristian Tudor Popescu.

De asemenea, unanimitatea deciziei a fost impresionantă. Punând în contextul altor dosare pe care instituția le are în lucru sau pe care le-a soluționat deja, se poate constata că CNCD a comis o abatere gravă de la propria jurisprudență, ceea ce ne îndreptățește să considerăm că în hotărârea pe care a luat-o a intervenit o argumentație străină de misiunea instituției, de sorginte evident politică”, transmite ActiveWatch, printr-un comunicat de presă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.