Criza dioxidului de carbon. Coca-Cola a oprit producția în mai multe fabrici

Dioxidul de carbon este vital industriei alimentare. Foto: Pixabay

Coca-Cola a oprit temporar producția în mai multe fabrici din cauza unor lipsuri în aprovizionarea cu CO₂.

Cel mai mare producător de băuturi carbogazoase din lume spune că lipsurile de dioxid de carbon nu i-au afectat, până acum, distribuția. Săptămâna trecută, producătorii berii Heineken și Amstel au luat măsuri similare.

Problemele cu aprovizionarea cu CO₂ afectează și livrările alimentelor congelate, care sunt ținute reci cu ajutorul gheții uscate rezultată din comprimarea dioxidului de carbon, scrie BBC.

Cel puțin cinci producători de dioxid de carbon din nordul Europei au sistat operațiunile și sunt în revizie.

Criza dioxidului de carbon

Cele mai mari probleme se înregistrează în Marea Britanie, unde reprezentanții industriei alimentare au spus că lipsurile ar putea afecta serios producția și au cerut Guvernului să prioritizeze aprovizionarea cu CO₂.

Potrivit Federației pentru Alimente și Băuturi, tot lanțul de aprovizionare, de la fermă la furculiță, va fi afectat. Mai mult, jumătate din fermele de păsări ar putea fi oprite din cauza acestor lipsuri.

Dioxidul de carbon este folosit și în armele cu care se sacrifică animalele, dar și în anumite proceduri medicale.

Gazul este folosit în procesul de împachetare a cărnii, brânzei și salatelor.

Aprovizionarea cu bere și băuturi carbogazoase ar putea să fie afectată în perioada următoare. Fabricile vor dilua probabil cantitatea de gaz folosită, fapt care va duce la reducerea perioadei de valabilitate a mai multor alimente.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.