Criză de medicamente pentru cancer. Mama unui băiat de 4 ani: „Ne-a spus medicul că nu-l are”

copil băiat
Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că zeci de oameni i-au scris că Cisplatin, un medicament esențial care se folosește de zeci de ani în tratamentul cancerului, nu este disponibil pe piața din România.

Medicamentul costă mai puțin de 100 lei pe cură.

„În mod normal, în fața unor astfel de nenorociri, ne întrebăm: “cum am ajuns aici?”. De data asta însă știm foarte bine și CINE și CUM (printr-o politică de prețuri tembelă și prin eliminarea în 2017 a Listei Medicamentelor Esențiale introduse de mine în legislație în 2016) ne-a adus aici. Poate îi întreabă cineva totuși pe domnii de la PSD și DE CE au făcut-o? De ce au lasăt oamenii fără medicamente?”, a scris pe Facebook fostul ministrul al Sănătății.

Vlad Voiculescu le-a recomandat internauților să îl contacteze dacă știu pe cineva care zboară de la Viena la București, pentru ca aceste persoane să aducă medicamentele din Austria.

De asemenea, el i-a îndemnat pe pacienți, cât și pe medicii oncologi, să scrie pe siteul www.medicamente-lipsa.ro deoarece Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să le ofere un răspuns.

Mai multe persoane au răspuns la mesajul postat de Vlad Voiculescu și au confirmat că Cisplatin nu se găsește sau e foarte greu de găsit.

„Din păcate băiețelul meu de 4 are cancer pulmonar. Zilele trecute a trebuit să înceapă tratamentul cu cisplatin. Ne-a spus medicul că nu are acest tratament și trebuie să îl procurăm noi. Mulțumim lui Dumnezeu că au reușit ei să facă rost mai repede că altfel nu știu ce se putea întâmpla. Asta e țara în care trăim”, a transmis mama unui copil.

„Nu avem Cisplatin din februarie. Am scris de atunci pe site-ul ministerului, însă…nu am primit nici un răspuns! Criza continuă, iar nevoia este foarte mare. Mulți pacienți nu au putut fi tratați corespunzător…consecințele sunt evidente”, a scris un alt internaut.

Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.