Criterii pentru alegerea celui mai avantajos cont curent

sursă foto: https://pixabay.com/ro/photos/cont-banca-afaceri-cumpăra-card-1778/

Alegerea unui cont curent bancar este departe de a fi simplă în zilele noastre, cu atât de multe instituții financiare tradiționale, dar și disponibile online. Relația cu o bancă tinde să fie un angajament pe termen lung, dar schimbarea băncilor și a conturilor a devenit mult mai ușoară decât în ​​trecut. Decizia de a schimba serviciile bancare se poate lua în funcție de nevoia imediată a clientului și de profilul său.

Dar ce este mai exact un cont curent bancar?

Acesta este utilizat de persoanele fizice, dar și de către cele juridice pentru orice tipuri de tranzacții bancare. Un cont curent este folosit pentru o gamă largă de tranzacții: plăți, încasări, transferuri etc. Acest cont nu are scop de economisire sau de investiții. În cele ce urmează, vom descrie câteva criterii de care trebuie să ții cont atunci când vrei să obții cel mai avantajos cont curent pentru tine.

1. Cum poți să îți deschizi un cont curent la o bancă?

Pentru a-ți deschide un cont curent la o bancă, poți merge într-o sucursală a acesteia, unde vei beneficia de consultanță specializată. În cele mai multe cazuri, vei avea nevoie doar de actul de identitate și să te deplasezi până la cea mai apropiată sucursală a băncii dorite.

Vestea bună este că acum există câteva bănci care îți oferă posibilitatea de a-ți deschide contul bancar online, direct din confortul casei tale.

2. Cât te costă să accesezi un cont?

Costurile sunt diferite în funcție de banca pe care o alegi, însă cel mai avantajos este să optezi pentru un pachet complet de servicii bancare, care conține cont curent în lei (sau/și în valută, în funcție de nevoile tale), card de debit, internet și mobile banking.

Avându-le pe toate într-un singur pachet, este posibil să plătești mai puțin decât dacă alegi doar contul curent. Există bănci care au costuri zero de administrare sau de transfer bancar sau zero comision pentru retrageri de la orice ATM, chiar și din străinătate. Astfel, este mult mai avantajos să alegi un pachet de servicii bancare decât un singur produs.

Totuși, va trebui să fii atent la condițiile pe care le ai de îndeplinit pentru a beneficia de aceste gratuități. Cele mai comune sunt condițiile de virament lunar în cont sau efectuarea unor plăți cu cardul sau prin internet banking.

3. Ratele posibilelor împrumuturi sunt atractive

Chiar dacă nu ai planuri de a contracta un împrumut, întrebarea se aplică în continuare. La urma urmei, s-ar putea să ai nevoie de unul în viitor și, în acest caz, primul tău ”port de escală” va fi, cel mai probabil, banca la care efectuezi activitățile bancare de zi cu zi. Așadar, acordă atenție problemei împrumuturilor de consum și de locuințe înainte de a-ți alege banca.

Merită menționat faptul că fondurile de investiții și împrumuturile îngreunează schimbarea băncii. De aceea, este foarte important să te asiguri că banca unde îți vei deschide un cont curent îndeplinește toate condițiile de care ai nevoie și îți oferă avantaje.

4. Ce servicii online sunt disponibile?

În timp ce majoritatea instituțiilor financiare oferă servicii online în aceste zile, pot exista diferențe între bănci. Citește review-urile de pe diverse platforme și verifică gama de servicii oferite (e-banking, notificări, extrase online etc.) și costul acestora.

Alege o platformă de online banking cu zero costuri, pentru a te bucura de numeroase beneficii. În general, acestea fac parte din pachetele de servicii bancare fără comisioane de administrare sau de retragere numerar. Folosind online banking, vei putea economisi timp și bani, mai ales că astfel de servicii sunt disponibile oricând, de oriunde, pe orice dispozitiv (computer, tabletă sau smartphone).

Alegerea celui mai bun tip de cont curent poate fi o provocare,dar, dacă vei ține cont atât de aceste criterii, cât și de nevoile tale, vei găsi cu siguranță o variantă cu multe beneficii care să te avantajeze.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.