Criterii pe baza cărora alegem o pompa submersibilă

Pentru acele gospodarii care trebuie sa foloseasca apa dintr-o sursa aflata la mare adancime si la mare distanta fata de amplasamentul gospodariilor cea mai eficienta solutie o reprezinta pompele submersibile. Atunci cand vorbim despre o pompa submersibila avem in vedere acel aparat care este imersat complet in apa pentru ca folosind puterea unui motor foarte puternic sa impinga apa catre suprafata. Dintre cele mai folosite pompe sunt pompele submersibile de 4 toli cu toleranta ridicata la nisip cum sunt pompele produse de BBC Elettropompe Italia.

Pompele submersibile de apa reprezinta cea mai potrivita alegere pentru toti aceia care isi doresc un randament foarte bun al apei din perspectiva unui debit si a unei presiuni suficient de mari, dar in acelasi timp si pentru aceia care sunt in cautarea unor solutii mai avantajoase din punct de vedere al consumului de energie. Oferta de pompe submersibile existente pe piata este foarte diversificata si foarte numeroasa. Tocmai de aceea, pentru a face cea mai potrivita alegere atunci cand aveti nevoie de o pompa submersibila este foarte important sa acordati atentie anumitor criterii.

Primul criteriu se refera la debitul de apa necesar pentru gospodarie sau pentru amplasamentul pentru care este nevoie de o pompa de apa. Pentru acele gospodarii sau amplasamente cu un consum redus sunt suficiente pompele de apa submersibile care sa asigure un debit care sa varieze intre 2 mc/h si 3 mc/h. De cealalta parte, atunci cand vorbim despre o locuinta mare cu mai multi consumatori, sistem de irigatie prin aspersie sau picurare, este nevoie sa va indreptati atentia inspre un model de pompa submersibila care sa aiba capacitatea de a asigura un debit de 5 – 6 mc/h.

Un al doilea criteriu de luat in calcul in vederea alegerii unei pompe submersibile se refera la adancimea la care va fi scufundata pompa pentru a impinge apa inspre suprafata. Adancimea de pompare a pompei submersibile este foarte importanta in vederea alegerii tipului de pompa in functie de puterea acesteia. Astfel, daca adancimea nu este una foarte mare se poate opta pentru o pompa de apa cu cu un rotor sau doua rotoare. Daca in schimb vorbim despre o pompa necesara pentru a impinge apa de la adancimi mai mari de 10-20 m, atunci pompa trebuie sa fie multietajata. Adancimea de la care se transporta apa inspre suprafata si pina la consumatori influenteaza presiunea, avem caderi de presiune de la racordul de refulare al pompei, traseul tevii de refulare, respectiv trebuie sa alegem o pompa submersibila de mare presiune.

Modul de functionare al pompelor submersibile reprezinta un alt criteriu de care trebuie sa tineti cont atunci cand aveti nevoie de un astfel de aparat. Pe piata acestor aparate exista pompe avand un singur rotor, dar si pompe cu mai multe rotoare, numite si multietajate. Pompele submersibile cu mai multe rotoare ofera un randament extrem de ridicat atat din perspectiva debitului apei, dar mai ales din perspectiva presiunii apei. Exista de asemenea pompe submersibile cu plutitor, acestea fiind recomandate in cazul transportului apei dintr-un rezervor, cisterna sau bazin.

Distanta fata de locul unde urmeaza a fi transportata apa este de asemenea un aspect foarte important in vederea alegerii pompelor submersibile de apa. Distanta dintre sursa de apa si locul de consum influenteaza inclusiv modul in care pompa de apa este montata si modul in care aceasta este legata la instalatiile sanitare. De exemplu sunt cazuri cand pompa submersibila trebuie montata orizontal pentru ca nu avem o adancime atat de mare incat sa acopere si raceasca pompa de apa. In cazul in care lungimea tubulaturii este mai mare de 100 metri se recomanda montarea unei supape de sens in vederea evitarii loviturii de berbec si dezamorsarea sistemului.

Nu in ultimul rand in alegerea unei pompe submersibile trebuie sa aveti in vedere calitatea, fiabilitatea pompelor, dar si costurile acestui echipament. Din acest punct de vedere este indicat sa alegeti intotdeauna acele brand-uri care sunt cele mai apreciate in randul utilizatorilor de astfel de echipamente. Mai mult, este indicat sa va indreptati atentia inspre pompe de apa submersibile care ofera cea mai mare fiabilitate, acest lucru garantand pentru o investitie pe termen lung. Fiabilitatea este data inclusiv de materialul din care sunt confectionate pompele. Astfel puteti opta pentru pompe de apa din otel inoxidabil cu etaje din noryl armat cu fibra de sticla.

Referitor la preturile pompelor submersibile este important de mentionat faptul ca cele mai fiabile si calitative pompe submersibile nu au preturile cele mai mici, dar in acelasi timp investind in pompe de apa superioare calitativ veti putea sa evitati necesitatea extragerii pompei de apa din put, reparatiilor frecvente ale pompei submersibile si din nou montajul pompei in put, respectiv veti avea costuri reduse cu intretinerea acestui sistem.

Chiar daca aceste criterii orientative va pot ajuta sa faceti cea mai potrivita alegere a unei pompe submersibile de apa, trebuie spus ca intotdeauna cea mai sigura alegere o reprezinta in urma consultarii unui specialist in acest domeniu. Investitia intr-o pompa de apa pentru locuinta trebuie sa fie una pe termen lung. In acest sens alegerea unei pompe de apa in urma serviciilor de consultanta oferite de o firma specializata in vanzarea de astfel de echipamente folosite pentru pomparea apei este cea mai potrivita optiune.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.