Cristiano Ronaldo are mai multe ghete de aur decât picioare

Cristiano Ronaldo este cel mai eficient atacant al lumii (Wikimedia Commons)
Cristiano Ronaldo este cel mai eficient atacant al lumii (Wikimedia Commons)

Cristiano Ronaldo este superstarul absolut al fotbalului actual. Portughezul de la Real Madrid tocmai a câștigat a treia Gheată de Aur și este aproape de noi recorduri incredibile.

Cristiano Ronaldo (29 de ani) a marcat 31 de goluri în sezonul trecut al Primerei Division, însă nu a devenit campion al Spaniei, titlul ajungând în curtea bătăioșilor rivali de la Atletico.

Portughezul a primit azi Gheata de Aur, pentru a treia oară în carieră, la trei săptămâni după ce Luis Suarez, problematicul uruguayan de la FC Barcelona, fusese recompensat cu același trofeu, pentru cele 31 de goluri pe care le-a înscris pentru FC Liverpool, în sezonul precedent.

Ronaldo este foarte aproape de a-l ajunge pe Raul Gonzalez, miticul atacant de la Real Madrid, în topul golgheterilor din Liga Campionilor. Mai mult, atacantul lusitan poate deveni cel mai bun marcator din istoria celui mai celebru club din lume, el fiind la doar 15 goluri în urma lui Carlos Santillana, la 31 de Alfredo Di Stefano și la 49 de același Raul.

Cristiano Ronaldo: 274 de goluri în 261 de meciuri

Media de goluri a lui Ronaldo pe ”Santiago Bernabeu” este de peste un gol pe meci, el fiind chiar mai eficient decât legendarul Ferenc Puskas.

Cristiano Ronaldo a fost lăudat de președintele madrilenilor, Florentino Perez, pentru energia și ambiția sa, înainte de a-i acorda Gheata de Aur.

„Sunt foarte fericit pentru acest trofeu, al doilea la Real şi al treilea din carieră. Nu sunt ipocrit. Recunosc că aş vrea să câştig şi o a treia Gheată de Aur în tricoul Realului, dar nu acesta este ţelul meu principal. Cel mai important este să câştigăm titluri. Cred că la cât de mult mă antrenez și având în vedere ce reușesc în timpul meciurilor, pot spune că sunt cel mai bun din lume”, a spus cunoscutul număr 7 al Realului.

Cristiano Ronaldo i-a egalat pe Johan Cruyff (1971, 1973, 1974), Michel Platini (1983, 1984, 1985), Marco van Basten (1988, 1989, 1992), Lionel Messi (2010, 2012, 2013) în clasamentul celor mai mari golgheteri din istoria fotbalului european.

Nimeni nu a câștigat până acum de patru ori Gheata de Aur, care a ajuns de patru ori și în România. Dudu Georgescu a câștigat-o de două ori, în 1975 și 1977, Rodion Cămătaru – în 1986 și Dorin Mateuț (1989). Toți au cucerit premiul în tricoul formației Dinamo București.

De atunci, regulile clasamentului s-au schimbat, astfel că în topul anual ajung doar jucători care evoluează în campionatele puternice, unde fiecare gol este înmulțit cu doi. În Liga 1, de exemplu, fiecare reușită este multiplicată cu 1,5.

În stagiunea precedentă, golgheterul campionatului românesc a fost Liviu Antal, care a marcat 14 goluri pentru defuncta FC Vaslui.