Criminalul din Caracal așteaptă „vești bune” de la Curtea Constituțională

curtea constituțională motivarea CCR
Foto: ccr.ro

Judecătorii Curții Constituționale sunt așteptați să ia astăzi o decizie în ceea ce privește constituționalitatea modificărilor aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Contestațiile au fost depuse de opoziție și președintele Klaus Iohannis. Judecătorii CCR au amânat până acum de șapte ori luarea unei decizii în această speță.

Modificările aduse Codului penal în comisia condusă de Florin Iordache și votată în Parlament de majoritatea PSD-ALDE ar putea ușura pedepsele pentru cei precum autorul crimelor de la Caracal.

Printre altele, potrivit modificărilor din legile justiției, dacă intră în vigoare, criminalul din Caracal nu va primi pedeapsa de închisoare pe viață pentru că are 66 de ani. Parlamentarii au votat ca detenția pe viață să nu se aplice persoanelor de peste 60 de ani, potrivit unei analize făcute de Liviu Avram, pentru Adevarul.ro.

Tot pentru că a depăşit vârsta de 60 de ani, va putea cere liberarea condiţionată după ce a ispăşit o treime din pedeapsă (dacă primeşte sub 10 ani) sau o jumătate de pedeapsă (dacă primeşte peste 10 ani). Din aceste fracţii se scad zilele lucrate (şi omul se pricepe la mecanică auto, nu-i exclus să-l vedem coleg de atelier cu Liviu Dragnea), mai subliniază Liviu Avram.

De asemenea, ca urmare a Legii recursului compensatoriu, acesta ar putea ieși mai devreme din pușcărie. Legea, venită la propunerea lui Eugen Nicolicea și aprobată de colegii de coaliție, scade din pedeapsă 6 zile din fiecare lună petrecută într-o celulă cu igrasie.

Printre modificările aduse Codului Penal se numără și eliminarea articolului despre neglijenţa în serviciu.

„Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”, este articolul eliminat.

Acest lucru înseamnă că funcționarii publici care intervin defectuos în astfel de cazuri nu vor mai fi pedepsiți.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.