Crimele de la Caracal. Tudorel Toader intervine cu „simple precizări”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a făcut „simple precizări” cu privire la modificările legilor justiției. Reacția fostului ministru al Justiției vine după ce, în spațiul public, după tragedia de la Caracal, s-a spus că autorul crimelor ar putea beneficia de o pedeapsă mai blândă dacă modificările legilor justiției intră în vigoare.

Toader spune că proiectul de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiției, împreună cu solicitarea de aviz din partea Comisiei de la Veneția, au fost preluate, de la Ministerul Justiției, de către Comisia specială parlamentară.

„Peste o săptămână, dintr-un proiect de lege au apărut trei proiecte, la inițiativa unui număr de 11 parlamentari, cu multe, foarte multe modificări, printre care și apariția Secției speciale, s-a renunțat la solicitarea avizului Comisiei, urmând apoi întreaga odisee parlamentară”, scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Acesta mai adaugă și că „legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată în 2016, în procedura parlamentară MJ a emis aviz negativ, iar în controlul de constituționalitate a susținut neconstituționalitatea acesteia”.

De asemenea, fostul ministru al Justiției mai spune că „în iulie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, inițiat de către MJ, pentru modificarea Codului penal, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege a fost transmis la Parlament, a fost preluat de către Comisia specială, pe care l-a modificat în mod substanțial, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale.

Pe cale de consecință, după doi ani, Codul penal nu a fost modificat în acord cu deciziile CCR, iar Directiva privind confiscarea extinsă nu a fost încă transpusă în legislația națională. În prezent, proiectul de lege se află în controlul de constituționalitate. În situația admiterii unora dintre obiecțiile de neconstituționalitate, proiectele de lege se vor întoarce în parlament. În situația respingerii obiecțiilor de neconstituționalitate, proiectele de lege vor fi transmise pentru promulgare!”

Între timp, Curtea Constituțională a decis că modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală sunt neconstituționale, drept urmare acestea se vor întoarce în Parlament pentru a fi dezbătute din nou.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.