Creșterea vârstei de pensionare peste 65 de ani rămâne o posibilitate. Ce spune ministrul Muncii

muncă ministrul muncii
Foto: rottonara / pixabay.com / Facebook

Vârsta de pensionare va crește în România numai dacă va crește speranța de viață, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la postul de televiziune Digi 24.

Întrebată dacă românii vor ajunge să muncească până la 70 de ani, ministrul Muncii a spus că acest lucru este „exclus”. Însă ea a continuat spunând că vârsta de pensionare va crește dacă va crește speranța de viață în țara noastră.

„Tocmai asta a fost una dintre principalele griji pe care noi le-am avut în negocierile pe care le-am avut cu Comisia Europeană.

Tocmai aceasta este garanția noastră pentru români, că am venit cu un parametru, cu un element de referință care să le protejeze interesul, adică vârsta de pensionare nu crește decât dacă crește și speranța de viață”, a spus ea.

„Doar în cazul în care crește speranța de viață, ceea ce este o garanție. Românii au totuși o garanție că nu va crește vârsta de pensionare arbitrar, așa cum s-a dorit inițial. Și trebuie să vă mai spun ceva. Să știți că cel puțin, în ceea ce ne privește, am făcut tot ceea ce ține de noi, de așa manieră încât să vedem specificul României. Și exact asta le-am explicat celor de la Comisia Europeană.

Fiecare dintre noi ne dorim creșterea speranței de viață. Creșterea speranței de viață este un indicator pe care îl găsim în Aging Report și care indică, după cum și spune, care este speranța de viață dintr-o țară. Ei bine, în România, ne dorim să nu avem creșteri ad-hoc ale vârstei de pensionare, sau să venim noi arbitrar cu asta.

Motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor nevenind cu o creştere a vârstei de pensionare până la 70 de ani.

Ceea ce e important să facem este să contribuim de aşa manieră încât speranţa de viaţă să fie mai mare şi să ştiţi că asta vedem inclusiv din pensii, din păcate. Pot să le spun românilor cu siguranță că, în acest moment, vor ieşi la pensie la 65 de ani”, a mai spus ministrul Muncii.

Potrivit Eurostat, speranța de viață în România a fost de 75,3 ani în 2022, mult sub media UE de 80,7 ani.

În ultimii 2 ani, ea chiar a mai scăzut din cauza pandemiei de COVID. Astfel, în 2020 a fost de 74,2 ani, iar în 2021 de 72,8 ani.

Anterior, speranța de viață în România a fost de 75,2 ani în 2017, 75,3 în 2018 și 75,6 în 2019.

Doar Bulgaria (cu o speranță de viață de 74,3 în 2022) și Letonia (74,8 ani) stau mai prost decât România în acest moment.

Cel mai mult trăiesc locuitorii din Liechtenstein (84,2 ani), elvețienii (83,5 ani), spaniolii (83,2 ani), suedezii (83,1 ani), italienii (83 de ani) și luxemburghezii (83 de ani).

Foto: rottonara / pixabay.com / Facebook

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.