Creșterea economică a României va fi mai mică din cauza războiului din Ucraina. Cât de mare va fi inflația, potrivit Băncii Mondiale

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Specialiștii Băncii Mondiale estimează că economia României va încetini anul acesta din cauza războiului din Ucraina. Potrivit estimărilor, am putea avea o creștere de numai 1,9%, în condițiile în care estimarea era de 4,3% în ianuarie.

Datele apar într-un raport care analizează efectele războilui din Ucraina asupra economiilor din Europa de Est. De asemenea, în același document se mai arată că inflația ar urma să fie de 9,8% în acest an și de 5,3% anul viitor.

Raportul menționează că forța economiei României va depinde de evoluția noilor variante ale COVID-19 și de războiul din regiune.

Capacitatea României de a absorbi fondurile UE va fi esențială pentru o dezvoltare durabilă și ecologică. Presiunile asupra inflației din partea sectorului energetic și a piețelor alimentare pun la încercare redresarea și necesită acțiuni echilibrate din partea BNR. O reducere substanțială a deficitului fiscal în 2022 este improbabilă, pentru că guvernul va trebui să susțină redresarea economică, susținând în același timp și stabilizarea macroeconomică. Pe termen mediu, deficitul va urma o tendință descendentă, dar este probabil să rămână peste 3 la sută din PIB.

Creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și scăderea remitențelor ar putea însemna o redresare mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile ale populației.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.