Creștere majoră a cazurilor de cancer la tineri. Cele 5 cauze identificate de cercetători

medic

Foto: Taokinesis / pixabay.com

Cazurile de cancer la persoane cu vârste sub 50 de ani au crescut cu aproape 80% în 3 decenii la nivel mondial, arată un nou studiu citat de „The Guardian”.

Peste un milion de persoane sub 50 de ani mor anual de cancer și se estimează că cifra va crește cu încă 21% până în 2030.

La nivel mondial, cazurile de cancer cu debut precoce au crescut de la 1,82 milioane în 1990 la 3,26 milioane în 2019, în timp ce decesele cauzate de cancer ale adulților în vârstă de 40, 30 de ani sau mai tineri au crescut cu 27%. Mai mult de un milion de persoane sub 50 de ani mor acum de cancer, arată cercetarea.

Experții încă încearcă să înțeleagă motivele din spatele creșterii cazurilor. Autorii studiului, publicat în jurnalul științific „BMJ Oncology”, spun că printre factori se numără, probabil, următoarele cauze:

  1. Dieta proastă
  2. Consumul de alcool
  3. Fumatul
  4. Lipsa de activitate fizică
  5. Obezitatea

„Din 1990, incidența și decesele cauzate de cancere cu debut precoce au crescut substanțial la nivel global”, se arată în studiu. „Încurajarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă sănătoasă, restricționarea consumului de tutun și alcool și activitățile în aer liber ar putea reduce povara cancerului cu debut precoce.”

Studiile anterioare au sugerat că incidența cancerului la adulții sub 50 de ani a crescut în ultimele decenii în diferite regiuni ale lumii.

Studiul recent, condus de Universitatea din Edinburgh din Scoția și Școala de Medicină a Universității Zhejiang din Hangzhou, China, este primul de acest gen care a examinat problema la scară globală și factorii de risc pentru adulții mai tineri, mai notează sursa citată.

Majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat pe diferențele regionale și naționale. În acest studiu global, cercetătorii au analizat date din 204 țări care acoperă 29 de tipuri de cancer.

Ei au analizat cazurile noi, decesele, consecințele asupra sănătății și factorii de risc pentru toți cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 49 de ani pentru a estima schimbările petrecute între anii 1990 și 2019.

În 2019, noile diagnostice de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani au totalizat 3,26 milioane, o creștere cu 79% față de cifra din 1990. Cancerul de sân a reprezentat cel mai mare număr de cazuri și decese asociate (13,7 și, respectiv, 3,5 pentru fiecare 100.000 de persoane din populația globală).

Cazurile de cancer de trachee și de prostată cu debut precoce au crescut cel mai rapid între 1990 și 2019, cu modificări procentuale anuale estimate de 2,28% și, respectiv, 2,23%. La polul opus se află cazurile de cancer hepatic cu debut precoce, care au scăzut cu aproximativ 2,88% pe an.

Un total de 1,06 milioane de persoane sub 50 de ani au murit de cancer în 2019, o creștere cu 27% față de cifra din 1990. După cancerul de sân, cel mai mare număr de decese a fost legat de cancerele de trachee, plămâni, stomac și intestin. Cele mai mari creșteri ale deceselor au fost în rândul persoanelor cu cancer de rinichi sau ovarian.

Cele mai mari rate de cancer cu debut precoce în 2019 au fost în America de Nord, Oceania și Europa de Vest. Țările cu venituri mici și medii au fost, de asemenea, afectate, în special Europa de Est și Asia Centrală.

Pe baza tendințelor observate din ultimele trei decenii, cercetătorii estimează că numărul global de cazuri noi de cancer cu debut precoce și decesele asociate vor crește cu încă 31% și, respectiv, 21% până în 2030, persoanele în vârstă de 40 de ani fiind cele mai expuse riscului.

Cel mai probabil, factorii genetici joacă și ei un rol, au spus cercetătorii. Dar dietele bogate în carne roșie și sare și sărace în fructe și lapte, împreună cu consumul de alcool și tutun, sunt principalii factori de risc care stau la baza celor mai frecvente tipuri de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani. Lipsa de activitate fizică, excesul de greutate și excesul de zahăr din sânge se numără, de asemenea, printre factorii de risc.

Foto: Taokinesis / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version