Crește vârsta de pensionare pentru femeile din România

Raluca Tucan. Foto: Gov.ro

După ce au dat declarații contradictorii în privința creșterii vârstei de pensionare, reprezentanții Guvernului vorbesc despre egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați.

În prezent, femeile ies la pensie la 61 de ani, însă potrivit planurilor Guvernului, anunțate de ministrul Muncii, Raluca Turcan, vârsta de pensionare ar urma să crească la 65 de ani, asemenea bărbaților.

”Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a spus Turcan la Digi24, adăugând că obiectivul este ”egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.

Turcan a adăugat că doar România și Polonia au vârste de pensionare diferite pentru bărbați și femei în Uniunea Europeană.

”Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a completat ministrul Muncii.

Ea a mai spus că noua lege a pensiilor va fi gata până la sfârșitul anului viitor. De asemenea, Turcan a promis că sistemul de pensii va fi digitalizat până în 2023, când românii își vor putea accesa dosarul de pensie în format electronic.