Crește economia, cresc și prețurile: O ceașcă de cafea, mai scumpă la București decât la Roma sau la Madrid

Cum să faci o cafea mai aromată
Cum să faci o cafea mai aromată. Foto: Julius Schorzman via Wikimedia Commons

În timp ce premierul Florin Cîțu se fălește pe Facebook cu prognozele economice favorabile venite din partea Comisiei Europene, alte statistici arată că Bucureștiul este capitala din Europa de Est cu cea mai scumpă cafea.

La câteva săptămâni după ce premierul cita date Eurostat care clasau România pe unul dintre ultimele locuri în Europa la prețul alimentelor, World Coffee Index 2021 arată că la București o ceașcă de cafea costă, în medie, 3,02 dolari.

Drept comparație, la Budapesta, prețul mediu al unei cești de cafea este de 2,47 dolari, la Ljubljana – 2,50 dolari, iar la Zagreb – 2,33 dolari.

Nu doar capitale din Europa de Centru și de Est sunt depășite în acest clasament de București, ci și Roma – cu 2,47 dolari, Madrid – 2,75 de dolari sau Lisabona – 2,52 dolari.

Studiul a fost realizat folosind datele de pe platforma de călătorii TripAdvisor, fiind analizate prețurile pentru cafea la filtru, cappuccino și cafea cu lapte, făcându-se o medie pentru toate aceste sortimente.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu, un consumator de cafea, a postat pe Facebook un clasament al prognozei Comisiei Europene în ceea ce privește creșterea economică din Uniunea Europeană.

România ar fi pe primul loc, cu 7,4 puncte procentuale, puțin în fața Irlandei – cu 7,2%.

Întregul bloc comunitar ar urma să înregistreze, în acest an, o creștere economică de 4,8%.