Crește cererea pentru spații de birouri în Capitală. West Gate din vestul Bucureștiului, ocupat în proporție de 100%

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cererea de spații de birouri din capitală este în creștere. Conform raportului privind piața de birouri din 2017, realizat de CBRE, 90% din suprafața finalizată anul trecut este deja ocupată. Multe clădiri, precum cele din complexul West Gate Business District, situat în vestul Bucureștiului, sunt  închiriate în totalitate. Rata de neocupare este cea mai mică înregistrată în ultimii nouă ani.

Raportul menționat mai sus arată că spațiile de birouri finalizate în 2017 sunt ocupate aproape în totalitate, ca urmare a creșterii cererii și a numărului limitat de proiecte finalizate. Conform datelor companiei, în 2017 aproximativ 70% din cererea totală de spații de birouri a fost reprezentată de cererea netă, din care sunt excluse tranzacțiile de tipul reînnoiri sau renegocieri. Cererea totală a depășit pragul de 350.000 mp, fiind cu 30% mai mare comparativ cu 2015 și cu 22% mai mare față de anul 2014.

Unele clădiri sunt ocupate în întregime. West Gate Business District, situat în vestul capitalei și deținut de Genesis Property este închiriat în proporție de 100% încă de la începutul anului trecut. În ianuarie 2017, Liviu Tudor, deținătorul complexului, a semnat cea de-a cincea extindere consecutivă cu o compania de servicii a Société Géné­rale – European Business Services. Parcul de birouri clasa A cuprinde cinci clădiri, fiecare dintre acestea având o suprafață de 15.000 de mp GLA. Printre celelalte companii care au semnat contracte de închiriere la West Gate se numără Accenture, Alpha Bank, Carestream, Citi, Dacia-Renault, Ericsson, Siemens, Panasonic şi WNS.

Cifrele arată faptul că rata de neocupare a atins un nivel minim, fiind cea mai scăzută din ultimii nouă ani. Aceasta se situează la 9% per total, cea mai mică rată înregistrată fiind în cazul spațiilor de birouri de clasa A, mai exact 5%.

Procentele de cereri pentru spații de birouri înregistrate pe perioada anului trecut sunt următoarele: zona de Nord – 29%, Pipera – 26%, zona de vest – 16%, Central Business District – 15% și zona centrală – 14%. Acestea au venit cu precădere din domenii precum IT- 48%, producție industrială și energie – 16% și financiar – 11%.

Mai multe locuri de muncă în 2018

Rata crescută a cererii și a ocupării spațiilor de birouri are un impact pozitiv asupra pieței muncii din București. Cu cât companiile se extind sau își deschid noi sedii de birouri, cu atât crește numărul locurilor de muncă.

În anul 2017 au fost finalizate proiecte care însumează o suprafață de peste 120.000 mp. O mare parte dintre acestea, mai exact 38%, sunt amplasate în zona de vest a Capitalei, urmată de zona centrală. Acestea au contribuit la crearea a peste 10.000 de noi locuri de muncă.

În ceea ce privește perioada următoare, mai exact 2018-2020, se estimează că vor fi finalizate spații de aproximativ 900.000 mp. Peste 200.000 de mp ar urma să fie gata anul acesta, iar 40% din suprafață este deja pre-închiriată. Dintre acestea, 57% sunt vor fi construite în zona de vest a capitalei, 18% în centru, 12% în CBD şi 13% în Pipera.

„Numărul cerințelor noi este în creștere; dacă în 2016 și 2017 s-au creat în medie anual aproximativ 10.000 de locuri noi de muncă, estimăm că pentru acest an numărul cerinţelor noi urmează să crească”, arată Mihai Păduroiu, Head of Advisory&Transaction Services, Investor Leasing, Office, CBRE, potrivit zf.ro.

Privitor la costurile de închiriere, acestea sunt favorabile investitorilor. Raportul CBRE precizează că prețul chiriilor a rămas neschimbat pe durata anului trecut. În funcție de zonă, prețul unui metru pătrat s-a situat între 10 și 18,50 euro pe lună, iar unele studii estimează chiar o scădere a acestora.

Sursa foto: Shutterstock

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.