Cresc salariile minime. Cât va primi în mână un salariat cu studii superioare

Femeile vor putea ieși la pensie cu barbatii
Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii. Foto: Gov.ro

Guvernul a anunțat că angajatorii vor fi obligați, începând cu 1 decembrie, să plătească un salariu minim mai mare pentru cei care au studii superioare.

„Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă.

Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel”, a transmis Ministerul Muncii, printr-un comunicat de presă.

De la 1 decembrie urmează să se majoreze salariu minim brut pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei pentru toate categoriile de angajați.

Pentru cei care au studii superioare, salariul minim brut va fi de 2.350 de lei. De asemenea, același venit minim îl vor avea și cei care au minim 15 ani de vechime.

La un salariu minim brut de 2.080 lei pe lună, salariul net, bani primiți în mână de angajat, ar urma să fie 1.263 lei, iar costul total plătit de firmă este de 2.127 de lei.

La un salariu minim brut de 2.350 de lei, un angajat cu studii superioare sau cu vechime de minimum 15 ani va primi un salariu net de 1.413 de lei, iar patronul va trebui să achite în total costuri salariale de 2.403 lei.

Însă nu toți cei care au studii superioare vor primi un salariu minim diferențiat. Potrivit Adevărul, românii care sunt plătiți cu salariul minim și au studii superioare nu vor beneficia de salariul minim diferențiat în funcții de studii decât dacă lucrează în același domeniu în care au studiat. De exemplu, dacă au terminat Facultatea de Biologie și lucrează la call-center, vor primi același salariu minim ca toți ceilalți fără studii superioare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.