Cresc ratele. ROBOR a ajuns la un nivel record

FOTO: rawpixel/Pixabay.com
FOTO: rawpixel/Pixabay.com

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei a crescut la 2,28%, cel mai mare nivel din 24 octombrie 2014.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că pe această temă va avea loc o întâlnire, săptămâna viitoare, între premierul Viorica Dăncilă şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Joia viitoare va fi o întâlnire între dna prim ministru și dl guvernator și echipa domniei sale. Va fi o discuție legată de ROBOR, dar și despre alte subiecte. (…) Știți că nu-i vina ministerului sau a Guvernului. Este atributul Băncii Naționale. Va fi pe agendă o astfel de discuție. (…) Vom vedea care sunt argumentele BNR, astfel încât lucrurile să se schimbe”, a spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni a crescut miercuri la 2,54%, cel mai mare nivel din 28 octombrie 2014, când a fost tot 2,54%.

Tehnic spus, ROBOR se calculează zilnic de către BNR și este media aritmetică a cotațiilor practicate de băncile din România. ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în lei.

Însă, iată ce este ROBOR pe înțelesul tuturor. Băncile se împrumută zilnic cu lichidități între ele, pe perioade care variază de la o zi până la un an.

ROBOR reprezintă o rată medie a dobânzii la care băncile din țara noastră se împrumută între ele în lei. Aceasta este calculată în fiecare zi de specialiștii Băncii Naționale a României, ca media aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate.

Mai exact, pentru cei care se întreabă ce este ROBOR, cu cât încrederea reciprocă dintre instituțiile bancare este mai mare, cu atât scade și indicatorul ROBOR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.