Cresc pedepsele pentru cei care au contacte sexuale cu minori

Foto: Pixabay

Orice faptă care implică contactul sexual cu un minor sub 14 ani va fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 12 ani.

Așa cum promisese cândva și Viorica Dăncilă, în toiul ”cazului Caracal”, pedepsele pentru cei care agresează sexual minori vor crește.

Inițiativa legislativă vizează ridicarea limitei minime a pedepsei, de la patru la cinci ani, dar şi a celei maxime, de la 11 la 12 ani, “dată fiind gravitatea faptei săvârşite cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani, dacă făptuitorul a împlinit vârsta de 18 ani”.

”Orice faptă care implică contact sexual cu un minor cu vârstă mai mică de 15 ani să fie în mod direct încadrată ca viol, fără a fi nevoie de dovezi care să ateste imposibilitatea victimei de a se apăra sau tentativa de a opune rezistenţă”, au spus parlamentarii PSD în expunerea de motive.

Creșterea cu un an a pedepsei minime este făcută pentru a evita sentințele de închisoare cu suspendare în cazul celor găsiți vinovați că au abuzat minori.

Proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal şi a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală cu raportul de admitere va ajunge în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.