Cresc iar ratele peste sute de mii de români

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Indicele IRCC va crește din nou de la 1 aprilie, iar ratele celor care au credite calculate în funcție de acest indice vor crește.

Potrivit analișitlor, valoarea IRCC aplicată acum este cea aferentă trimestrului 3 din 2022, de 5,71%. Practic, IRCC crește cu întârziere față de ROBOR. De asemenea, același lucru e valabil și în cazul scăderii.

Valoarea IRCC de la 1 aprilie va fi de 5,98%. Este vorba despre a șasea creștere consecutivă întregistrată de IRCC.

Potrivit statisticilor, în România sunt 450.000 de persoane care au credite calculate pe baza indicelui IRCC.

IRCC a înlocuit ROBOR și s-a aplicat creditelor de consum luate de români după mai 2019. Prima valoare trimestrială comunicată de BNR a fost de 2,36%, aferentă trimestrului al patrulea din 2018.

ROBOR la 3 luni a avut astăzi o valoare de 6,85%, în scădere față de ziua precedentă și în linie cu evoluția din ultimele luni. În prima zi din 2023 când a fost publicat (2 ianuarie), indicele avea o valoare de 7,56% pe an.

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.