Creditele. Sunt sau nu o opțiune bună?

Creditul poate fi o solutie excelenta care sa te scoata din situatii neplacute sau sa iti ofere un start excelent intr-o afacere. Cu toate astea, daca nu este accesat corect, acesta poate deveni cu usurinta un stres urias si o sursa de cheltuieli inutile.

In societatea moderna, aproape ca nu exista om fara credite. Din pacate, putini dispun de educatia financiara care sa transforme aceste credite in solutii cu adevarat performante. In acest articol vom incerca sa descoperim cateva detalii despre credite si care sunt cele mai uzuale optiuni pentru care se poate opta.

Creditele bancare

Reprezinta varianta clasica de creditare, adoptata de majoritatea oamenilor datorita sigurantei pe care o ofera si a dobanzilor destul de mici. Daca vrei sa faci o investitie imobiliara sau ai nevoie de bani pentru dezvoltarea unei afaceri, creditul bancar este cel mai potrivit. Chiar si creditele de nevoi personale oferite de banci au acest avantaj al dobanzilor mai mici.

Din pacate, relatia cu bancile nu este tot timpul cea mai usoara. Creditarea in acest fel poate sa insemne foarte multa birocratie, o asteptare care se poate intinde pe cateva saptamani si pana la urma un eventual refuz, bancile sunt foarte selective la oferirea banilor.

Daca ai nevoie rapida de bani, IFN-urile reprezinta o solutie mult mai atractiva.

Creditele de nevoi personale de la IFN-uri

IFN-urile sunt institutii financiare nebancare care acorda credite. Chiar daca nu sunt banci, sunt reglementate de legislatia, supravegheate de stat si sunt cat se poate de sigure pentru cei care le iau in considerare. De regula, IFN-urile se remarca prin dobanzi ceva mai mari pentru credite, insa, in acelasi timp, aduc si o multime de avantaje:

  • Acorda mult mai usor creditele. Accesarea unui credit se poate face doar cu actul de identitate, fara a fi nevoie de dovezi asupra venitului si fara a fi nevoie de tot felul de gajuri si ipoteci;
  • Ofera banii foarte repede. Exista IFN-uri care ofera banii solicitati in doar 60 de minute. Reprezinta, asadar, o solutie cat se poate de buna pentru cei care au nevoie de bani foarte rapid;
  • Sunt transparente. Toate informatiile legate de dobanzi si de modul de rambursare sunt cat se poate de vizibile, in asa fel incat atunci cand soliciti un credit printr-un IFN sa stii cu exactitate ceea ce ai de platit.
  • Au grad mai mare de aprobare. Cerintele lor fata de imprumutat sunt mult mai legere.

Cum te asiguri ca alegi un credit performant?

Este foarte important ca accesarea unui credit sa se faca doar atunci cand stii ca aduce avantaje. Imbunatatirea conditiilor de trai a familiei tale, spre exemplu, renovarea sau termoizolarea casei, un frigider nou sau o canapea confortabila, este un scop care justifica un credit si il face cat se poate de performant.

De asemenea, creditele foarte bune sunt cele pentru investitii in vitorul copiilor tai. Achizitia unui laptop pentru proiectele scolare sau achitarea contractului la facultate este un scop foarte demn pentru care poti aplica pentru un credit.

Nu este recomandata, insa, accesarea unui credit pentru achizitia unei vacante, petrecere, a unui telefon nou sau hainelor de brand scumpe,  atata vreme cat aceste bunuri si servicii sunt drept rasfatare si nu aduc beneficii adevarate. Pentru toate nevoile de acest fel, cel mai bine este sa se stranga bani