Cinci lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să iei un credit

Dacă doriți să luați un credit de la bancă, trebuie să țineți cont de anumiți factori. Pentru a alege un produs de creditare care vi se potrivește, am realizat o listă scurtă cu detaliile care fac diferența între un împrumut reușit și unul păgubos.

În primul rând, trebuie să țineți cont de venitul dumneavoastră. Cu toate că salariul este unul dintre cele mai importante criterii pentru obținerea unui credit, el nu este și singurul.

Banca ia în calcul și dacă persoana care solicită un împrumut este căsătorită, dacă există și alte venituri în familie, dacă familia are copii sub 18 ani, cât și istoricul operațiunilor bancare, vârsta și domeniul de activitate.

Dacă nu doriți să aplicați pentru un credit, există și alte variante, cum ar fi cardurile de cumpărături. Acestea nu necesită documente de venit și, cu ajutorul lor, puteți avea chiar și echivalentul în lei a 5.000 de euro pe cardul dumneavoastră.

Al doilea factor foarte important când vreți să vă împrumutați de la bancă este gradul maxim de îndatorare. Ponderea optimă este în intervalul 30-50%, astfel încât persoana care se împrumută să își poată plăti rata, dar și să acopere celelalte cheltuieli lunare.

Perioada de împrumut este și ea foarte importantă. Se recomandă o perioadă cât mai scurtă, astfel încât dobânda să fie cât mai mică. O perioadă de 3-5 ani este foarte bună pentru creditele de nevoi personale, în timp ce creditele ipoticare au o perioadă optimă cuprinsă între 10 și 15 ani.

Dacă sunteți client cu vechime al unei bănci și aveți un loc de muncă stabil, puteți obține credite de consum și pe o perioadă mai lungă. Dacă vreți să folosiți banii pentru a cumpăra produse electronice, ar trebui să optați pentru o perioadă de rambursare mai mică decât durata de viață a produsului.

Nu uitați de comisioane! Pe lângă ratele lunare, dacă doriți să luați un credit trebuie să plătiți și mai multe taxe și comisioane. Printre ele se numără comisioanele de analiză a dosarului, de administrare a soldului, de rambursare anticipată și de întârziere la plată.

Consultați cu atenție contractul de creditare, însă țineți cont de faptul că unele comisioane, precum cele pentru conturile curente, pot suferi modificări.

Nu în ultimul rând, alegeți dobândele fixe, în dauna celor variabile și analizați toate ofertele de pe piață. Comparați Dobânda Anuală Efectivă (DAE) la cel puțin cinci bănci pentru a vă face o idee. Mai mult, puteți lua o decizie avizată abia după ce ați citit condițiile, restricțiile contractuale, dar și timpul de procesare și fluxul de finalizare al dosarului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.