Crăpătură descoperită lângă aripa unui avion Boeing 737 NG

boeing 737 avion
Foto: nickyhardinguk / pixabay.com

Compania Qantas, linia aeriană națională a Australiei, a decis să țină la sol un avion Boeing 737 la care a descoperit o crăpătură, relatează BBC.

Qantas a anunțat că mai multe companii aeriene își inspectează în această perioadă flota de avioane Boeing 737 NG (Next Generation), după ce Boeing a dezvăluit că o anumită secțiune din apropierea aripilor ar fi predispusă să crape.

Agenția de presă AFP a relatat că în jur de 50 de avioane Boeing au fost reținute la sol din acest motiv.

„Chiar și atunci când apare o crăpătură, ea nu compromite imediat siguranța aeronavei. Nu am opera niciodată un avion care nu este 100% sigur”, a anunțat compania Qantas.

Potrivit Boeing, crăpăturile au apărut într-o secțiune a avionului care ajută la atașarea aripii.

Luna trecută, autoritățile din SUA au impus verificări la toate avioanele Boeing 737 NG care au zburat de peste 30.000 de ori.

Qantas a mai anunțat că niciunul dintre avioanele sale de acest tip nu a făcut mai mult de 30.000 de zboruri. Compania a adăugat că avionul unde a fost descoperită crăpătura a făcut mai puțin de 27.000 de călătorii.

Această nouă problemă pentru Boeing vine după ce compania este investigată deja pentru producția altui model de avion, Boeing 737 Max, care a fost implicat în 6 luni în două tragedii (cele două avioane s-au prăbușit în Indonezia, în octombrie 2018, și în Etiopia, în martie 2019). În total, au murit 346 de oameni.

Autoritățile care investighează cazul au acuzat compania că s-a grăbit să obțină aprobările pentru noul model și că a creat „sicrie zburătoare”.

Modelul 737 NG este un precursor al 737 Max.

Compania Qantas a anunțat că va verifica 33 de avioane până vineri.

Și linia aeriană Southwest Airlines din SUA a descoperit o crăpătură într-unul dintre avioanele sale 737 NG.

Compania națională TAROM are și ea în flotă avioane de tip Boeing 737 NG (4 avioane Boeing 737-800 NG).

Foto: nickyhardinguk / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.