COVID. Primul județ din România care depășește o incidență de 4 la 1.000 de locuitori

Cluj a devenit primul județ din România care a depășit o incidență de 4 la mia de locuitori.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri, 28 octombrie, că incidența cumulată a cazurilor din județul Cluj în ultimele 14 zile a ajuns la 4,09 la 1.000 de locuitori.

Cu alte cuvinte, în județul Cluj, la fiecare 1.000 de locuitori există 4 care au coronavirus.

În topul județelor cu cea mai mare incidență, Clujul este urmat de București (capitala are o incidență de 3,81), județul Alba (3,72), județul Sălaj (3,43), județul Timiș (3,39) și județul Harghita (3,22).

Restul județelor din România au o incidență sub 3 la mia de locuitori.

În municipiul Cluj-Napoca, aflat deja în scenariul roșu, s-a ajuns chiar la o incidență de 4,25 de persoane infectate cu noul coronavirus la 1.000 de locuitori.

Odată ce o localitate intră în scenariul roșu (adică atunci când incidența depășește 3 la mia de locuitori), în orașul / comuna respectivă se aplică următoarele măsuri:

– toate persoanele trebuie să poarte mască de protecție, inclusiv în spațiile publice deschise
– școlile încep să își desfășoare cursurile doar online
– restaurantele, cafenelele, barurile se închid la interior
– sălile de spectacole, teatrele și cinematografele se închid
– sălile de jocuri se închid

Până astăzi, 28 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 222.559 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 159.855 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare au fost înregistrate 5.343 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 107 decese, iar la terapie intensivă sunt internați 861 de persoane.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.