COVID. Când vor fi ridicate restricțiile în România

Sursa: Captură RoVaccinare

Ridicarea restricțiilor existente în acest moment pe teritoriul României depinde foarte mult de numărul românilor care se vor vaccina.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că este nevoie ca 60% – 70% din populaţie să fie vaccinată, pentru „a întrerupe cercul vicios” al infectării, potrivit Digi24.

„Dar acest lucru depinde, bineînţeles, şi de participarea populaţiei şi va dura câteva luni. Începerea vaccinării este un pas care, dacă este urmat corect şi făcut corect şi populaţia se convinge, răspunzând la întrebările lor, bineînţeles, de a se vaccina, când ajungem la 60% – 70% putem să spunem că cercul vicios poate fi întrerupt”, a declarat Arafat.

Acest lucru înseamnă că în acel moment se atinge așa-numita „imunitate de turmă”.

„La un nivel de acoperire vaccinală şi o imunizare colectivă la circa 60% – 70%, practic, din punct de vedere epidemiologic, consecinţele negative se diminuează substanţial, circulaţia virusului scade foarte mult şi atunci putem într-adevăr să vorbim de o relaxare a restricţiilor”, a spus și medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

O imunizare de 60-70% a populației presupune vaccinarea a 10-11 milioane de români.

Deocamdată, însă, românii nu se arată dispuși să se vaccineze în număr atât de mare. Potrivit unui sondaj de opinie, doar 30% dintre români au spus că se vor vaccina în mod cert. Alți aproximativ 30% nu sunt siguri, iar în jur de 30% spun că sigur nu se vor vaccina.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.