Cotele la pariuri pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 – Care sunt favoriții

Casele de pariuri au desemnat partidele favorite la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și au publicat cotele pentru diverse tipuri de pronosticuri, inclusiv în ceea ce privește prezența la vot.

Partidul Național Liberal a fost favorit cert încă de la afișarea cotelor, care au fost publicate la începutul lunii noiembrie. Un site de specialitate indică faptul că probabilitatea implicită de câștig a PNL-ului la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 se menține între 62.5% și 69% la casele de pariuri online.

Șansele Partidului Social Democrat variază ceva mai mult de la un operator la altul, plaja probabilităților pentru victoria celui mai mare partid de stânga fiind cuprinsă între 33.3% și 41.7%.

Operatorii de pariuri par să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește USR-PLUS, care are șanse de doar 10% la victorie în aceste alegeri. Alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș este însă favorită în Municipiul București, având o cotă de doar 1.70 la victorie și este urmată de PSD, cu o cotă de 2.05 și de PNL, cu o cotă de 5.

Noua Alianță Pro-România Social-Liberal are probabilitățile cuprinse între 0.5% și 1%, PMP se regăsește între 0.3%-0.5%, UDMR undeva pe la 0.2% șanse la victorie, iar restul partidelor au cote derizorii.

Cotele oferite de casele de pariuri par să se bazeze într-o bună măsură pe ultimul sondaj realizat de Centrul de sondare ADS pe un eșantion de 1280 de persoane adulte, la comanda Partidului Ecologist Român.

  1. PNL – 31,2%
  2. PSD – 27,3%
  3. USR-PLUS – 12,5%
  4. UDMR – 5,1%
  5. PMP – 4,8%
  6. PRO România S-L – 4,6%
  7. PER – 4,3%
  8. PPU (SL) – 2%

Conform datelor înregistrate, UDMR, PMP, Pro România și PER sunt partidele secundare care speră să depășească pragul de 5% în cadrul alegerilor parlamentare din 2020.

Același sondaj estimează că prezența probabilă la vot este de 38%, însă linia setată de casele de pariuri este ușor diferită. Pariul pe o prezență la vot mai mare de 38.5% are o cotă de 1.65, față de 2.15 – cât este cota pentru ca prezența la vot să fie sub 38.5%, în condițiile în care, potrivit Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă a propus organizarea a nu mai puțin de 748 de secții de votare în străinătate.

USR-PLUS este favorita caselor de pariuri și la alegerile pentru Camera Deputaților din Diaspora, având o cotă de 1.60, fiind urmată de PNL, cu o cotă de 2.25 și de PMP, cu o cotă de 15. PSD este abia a 4-a favorită la alegerile organizate în străinătate, având o cotă de 30 la victorie, la egalitate cu partidul PRO România Social-Liberal.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.